2022. 09. 26., hétfő, 19:24

Aki bújt, aki nem, szombaton indul a népszámlálás

11 év után ismét népszámlálás lesz az országban, ez elől azonban nem érdemes elmenekülni, ugyanis kötelező a részvétel. Mutatjuk a részleteket és hogy mire érdemes odafigyelni.

Magyarországon 1870 óta tartanak 10 évente népszámlálást. A legutolsó ilyenre 2011-ben került sor, a mostani pedig a covid miatt csúszott át 2022-re. A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről – olvasható a 2022-es népszámlálás hivatalos oldalán.

 

Milyen időpontokra kell figyelni?

  • Október 1. és 16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket.
  • Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet.
  • November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A népszámláláson való részvétel nem egy lehetőség, amivel élünk vagy nem, hanem kötelező. Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él, azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak és a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

 

Fontos tehát, hogy a népszámlálási kérdőívet önállóan, interneten keresztül október 1. és 16. között lehet kitölteni. Ehhez azonban szükségünk lesz egy 12 jegyű belépési kódra, amivel az online felületen ki tudjuk tölteni a kérdőívet. Szeptember utolsó napjaiban a KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérő levelet küld és ebben fog szerepelni a belépési kód, ezért mindenképpen érdemes megtartani.

Már csak azért is érdemes online megcsinálni a kérdőívet, mert mindazok, akik október 16-ig online kitöltik, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között.

 

Minden további részlet elérhető a nepszamlalas2022.hu weboldalon. Aztán ne ám ellógjátok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: