2022. 09. 26., hétfő, 09:15

Hétfő este 60 éve nem látott, csodás csillag ragyog fel az őszi égbolton

Hétfőn 20 óra után a keleti látóhatár felett egy csodásan fényes, fehér csillag ragyog majd, így ha addigra kitisztul az ég, érdemes arra fordítani a tekintetünket, hiszen legközelebb tizenkét év múlva láthatunk hasonlót.

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án.

A Jupiter most rendkívül fényes, ragyogása messze meghaladja az összes csillagét, ami csak az égen látszik – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló. 

A Jupiter megközelítőleg tizenkét év alatt kerüli meg egyszer a Napot, és ez alatt tizenegyszer kerül szembenállásba a Földdel. Mivel a bolygó most van a legközelebb a napközelpontjához, 2022-es szembenállása során látszik a legfényesebbnek a keringése során. 

A Jupiter szembenállása és együttállása a Nappal. Jól látszik a bolygótól való távolságunk változása.

Már egy kézi binokulárral is gyönyörködni lehet a bolygóban, sőt a körülötte keringő Galilei-holdak is előbukkannak vele

Egy hússzoros nagyítású kis távcső megmutatja a Jupiter korongjának lapult alakját, és a két egyenlítői sávot is, egy 8-10 centiméter átmérőjű lencsés távcsővel, százszoros nagyításon az egyenlítői felhősávok fodrai is kibontakoznak, sőt akár a Nagy Vörös Folt is megfigyelhető.

 

 

Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: