Jövőre lesz 20 éves Kaposvár örök kedvence, a Gecco Étterem

2022. 09. 21., szerda, 13:55

Jövőre lesz 20 éves Kaposvár örök kedvence, a Gecco Étterem

Nemigen akad olyan önálló étterem a környéken, mely közel 20 éve töretlen sikerességgel várja vendégeit. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ezt a két évtizedet szinte változatlan ételkínálattal menedzselték végig, mindenkiben felmerül a kérdés: - Mégis hogyan? Csupán néhány olyan kaposvári étterem van, melyről nem ejtettünk legalább néhány szót magazinunk hasábjain, a Gecco ezek közé tartozik, és nem véletlenül. Balázs, az étterem jelenlegi üzletvezetője még soha nem nyilatkozott senkinek, és az étteremről sem olvashattok sehol az online értékelő oldalakon kívül, ahol egyébként rendre az első helyen szerepel városunk ranglistáján. Mi most lehetőséget kaptunk, hogy bemutathassuk nektek a hely történetét.

19 éve minden a maga helyén

A Gecco Éttermet Troll István és Szikla Judit tervezte és nyitotta meg 2003-ban az épület tulajdonosaként az egykor szintén népszerű Tabu Étterem helyén. A tervezőpáros nagy rajongója volt Dél-Amerikának, az ottani kultúrának, gasztronómiának, és úgy gondolták egy ilyen hangulatú étterem hiánypótló lenne Kaposváron. Az enteriőr minden egyes részletét ők álmodták mostani helyükre, így a Peruból származó függönyöket, a kemencét, az egyedi asztalokat és apró kiegészítőket is.

Nemcsak a berendezést, de az ételkínálatot is ők rakták össze az akkori üzemeltetővel, mely a mai napig szinte semmit nem változott, eltekintve attól, hogy már nem találjuk rajta a peso-s ármegjelölést.

Most sokan meg fognak lepődni, de az évek során nem egyetlen üzemeltető alatt működött az étterem, én nagyjából a 6. lehetek a sorban, és egyben az, aki a legrégebb óta menedzseli, immár 10 éve - meséli Balázs, aki külföldön dolgozott vendéglátós üzletvezetőként, mielőtt hazatért Kaposvárra.

Megálmodták, megőrizték

Balázs néhány belső módosításon kívül - mint például a galéria bővítése - nem módosította az éttermet, és az ételek zöme is az eredeti receptek szerint készül.

Azt szeretném, hogy megmaradjon az eredeti koncepció, amit annak idején a tulajdonos megálmodott, és amit a vendégek is megszoktak és szeretnek - teszi hozzá.

Változás csak a konyhatechnológiai eszközök fejlődésében mutatkozik, így például számos fogás húsos hozzávalóit szuvidáljuk, újabb sütőket használunk, hogy ugyanazt a minőséget meg tudjuk tartani. Folyamatosan igyekszünk a technológiát és a kapacitást fejleszteni, ami nem könnyű a fizikális korlátok miatt.

 

 

A titok, hogy nincs titok

Mi a titkunk? Nincs titok, egyszerűen szeretnek ide járni. Értékelik a valóban állandó minőséget és mennyiséget, amit megszoktak. Nálunk nem ritka az egy- de a másfél kiló feletti adag sem. Az enteriőr nem a csilli-villiről, a konyha nem a fine diningről szól, sokkal inkább a különleges ízekről, az otthonosságról. És persze ha kikerül eléd az étel, az a tálalás és mennyiség ad egy wow-faktort...

- Sokan tízeniksz éve visszajárnak hozzánk. Egy kaposvári vendégünk Győrbe házasodott, ezért évek óta nem járt nálunk, de mindig a sajtkrémlevesünket emlegette otthon. A férje egy nap leautózott hozzánk és hazavitt egy levest, hogy meglepje a párját.

 

5-ből 4,8

A vendégelégedettség mérésére manapság az online mutatók nyújtják a legaktuálisabb visszajelzéseket, mint a Google, vagy a Tripadvisor ranglista. Előbbin 1243 értékelés után 4,8 ponton áll az étterem, míg utóbbin az első helyen találjuk.

Elmondhatom, hogy a vendégek 99%-a elégedetten távozik tőlünk, és sok a pozitív vélemény, amit ezúttal is köszönünk mindenkinek!

Manapság, különösen a pandémia okozta vendéglátós elvándorlás óta a személyzet kérdése is egyre inkább előtérbe kerül, de ebből a szempontból is szerencsés helyzetben vannak. Egyik felszolgálójuk, Robi például 14 éve itt dolgozik, így mindent el tud mondani az ételekről, anélkül hogy a konyhán kellene érdeklődnie. Készségességéről pedig utána lehet járni az online értékelések között.

 

Aktualitások

A Gecco konyhája szinte mindent maga készít, így az összes tésztás fogáshoz frissen készülnek reggelente a házi tortillák, de a szószok, raguk is itt készülnek - kivéve a ketchupot és majonézt -, akárcsak a desszertek. 2003 óta először idén új fogásokat is találunk egy plusz étlapon, mely jelenleg a második a sorban, 4 különlegességgel. Ezek a fogások már Tibor, a jelenlegi vezetőszakács kísérete és ötletei alapján keltek életre:  

Igény mutatkozott a közép-dél amerikai, kicsit autentikusabb, kicsit különlegesebb fogásokra is, ezért az idei évtől mindig találnak majd a vendégek néhány újdonságot a jól megszokott ételek mellett.

Az egyik ilyen újdonság a Grande Tortas, ami tulajdonképpen egy rakott szendvics, melyben szuvid-rostlapos eljárással készült, pulled-pork hatású tépett tarja a sztár. Ha figyeltek az ízlelőbimbóitokra, felfedezhettek benne egy igazán extra ízt a húson, amit az egy napos achiote fűszerpasztás pácolásnak köszönhet. Az achiote fő összetevője a zúzott annatto (achiote) mag, ami nagyon népszerű a mexikói, de a karibi konyhákban is. A hozzávaló coleslaw saláta saját recept szerint, gyömbérrel készül.

 

Grande Tortas - Achiote pulled pork, cheddar, sajt, bacon, bbq öntet, hagyma, paradicsom, jégsaláta szezámos buciban coleslaw salival és édesburgonya hasábbal

Egy másik aktualitás az Al Pastor Fajita, melynek egyik érdekességét a vaslapon sült ananász adja, ami a latin-amerikai konyha egyik alapgyümölcse, viszont ezidáig nem igazán volt fellelhető a Gecco-s fogásokban. Az achiote meglepő ízét ezen a serpenyőn is felfedezhetitek.

 

Al Pastor Fajita - Sertéshús marinálva vaslapon megsütve, ananásszal serpenyőben szervírozva rizzsel és tortillával

Italkülönlegességek

A Gecco dél-amerikai italkínálata eddig sem hagyott kívánnivalót maga után, nemrég azonban több extra nedűvel is bővült szortimentjük a fűszeres finomságok leöblítéséhez: közel 30 fajta tequila, 5-6 fajta mezcal, többféle sotol, és különlegességek garmadájából válogathatunk. Néhány ezek közül: karamellizált whiskey likőr, banános, ananászos jamaicai rum, dinnyés tequila, kokaleveles gin…

 

Most minden arról szól, hogy sorban zárnak be az éttermek a rezsi miatt, mi nem készülünk erre. Reméljük meg tudjuk tartani a dolgozóinkat, a vendégeinket, és még sokáig okozhatunk örömet a Geccoval! 

És ha még nem követnétek őket, ideje felzárkózni:

geccokaposvar.hu

facebook.com/geccoetterem

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: