2022. 09. 19., Hétfő, 12:23

Január elsejétől visszaválthatóak lesznek a PET-palackok Magyarországon

via

Elvileg.

A kormány ígérete szerint 2024. január elsejétől visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások, a PET-palackok és az alumínium dobozok Magyarországon – írta meg a Greenpeace közleményében.

Legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente Magyarországon, aminek 70%-át soha nem hasznosítják újra, ezek szemétlerakókban, hulladékégetőkben, és rosszabb esetben a folyókban, tengerekben vagy az erdeinkben végzik. A drága, valamint nagy energia- és nyersanyagigényű aludobozoknál is hasonlóan rosszak a hasznosítási arányok.

A Greenpeace Magyarország még 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

Jó lenne!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: