2022. 09. 19., hétfő, 18:00

Csúnyán félrement a Miénk a Város, a körcsarnok főműsoridőben is kongott az ürességtől

A 2010 óta minden évben megrendezésre kerülő kaposvári fesztivál idei látogatószáma minden elképzelést alulmúlt. A Kossuth téri ingyenes koncertekre pénteken és szombaton összesen talán ha ezren kíváncsiak voltak, míg a körcsarnok fellépői kis túlzással az üres tánctérnek zenéltek.

Bár arra számítani lehetett, hogy az esős időjárás megtizedeli majd a Kossuth téri látogatószámot, de még ez sem magyarázza, hogy a pénteki koncertekre - Opitz Barbi, Nightlife - mindössze párszázan mentek el, és a szombati Punnany Massif - Bangó Margit fellépéseken sem kellett tolongani, talán ha ötszázan jelen voltak.    

Ezek a számok különösen annak fényében rendkívül szerények, hogy a fesztiválnak - ha lehet még annak nevezni - komoly ismertsége van Kaposváron, miután 12 éve minden évben megrendezésre került, a 2020-as pandémiás évet kivéve.

Óriási buli, hatalmas tömeg - Így zárta Tóth Andi és a Honeybeast a Miénk a város fesztivált - GALÉRIA

Óriási buli, hatalmas tömeg - Így zárta Tóth Andi és a Honeybeast a Miénk a város fesztivált - GALÉRIA

Vasárnap este egy hatalmas bulival ért véget a Miénk a város fesztivál Kaposvár belvárosában. Az utolsó napon Tóth Andi és a Honeybeast állt színpadra a Kossuth téren, hogy méltóképp zárja le a város egyik legnagyobb megmozdulását. Szerintünk sikerült is.

Érdemes egy pillantást vetni az előző évek fesztiváljainak fellépősoraira és elnézegetni a tömegképeket. Visszaugorva a tavalyi zárónapra, mindjárt egy hatalmas buliba csöppenünk, ahol Tóth Andi és a Honeybeast koncerten is nagyobb tömeg bulizott, de a pénteki Charlie és a szombati Brains koncerten is többezren voltak, dacára annak, hogy a részvétel védettségi igazolványhoz volt kötve.

A 2021-es Honeybeast koncert

De nem az idén először kétnaposra zsugorodott időtartam, és a fesztiválhoz képest szegényes line-up az egyetlen, ami miatt ekkora érdektelenség mutatkozott, az olyan kiegészítőprogramok is teljesen elkoptak mostanra, mint a fiatalok körében egykor népszerű, underground művészeket is felvonultató Fényhangáros helyszín a MTESZ udvarban, vagy a családosok számára is vonzó nappali programok.

A 2015-ös fesztivál programja

A HangKépUdvar évekig a fesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne volt

Feltehetőleg az sem lendített az idei fesztivál népszerűségén, hogy mindössze nagyjából két héttel ezelőtt - augusztus 28-án érkeztek az első információk a fellépőkről, és sokan egyáltalán nem, vagy csak a fesztivál hétvégéjén hallottak róla. A nyitónapon mindössze párszázan hallgatták Opitz Barbi Kossuth téri fellépését, ahogy a kaposvári kötődésű Nightlife együttes koncertjén sem voltak többen.

Sokan biztosan a kellemetlen időjárás miatt maradtak otthon, de a B-helyszín teljes kudarcát ez nem magyarázza.

A belőpőjegyes fesztiválhelyszínnek a Körcsarnok adott otthont - talán érdemesebb lett volna itt is a Sportcsarnok nevet használni -, ahol a dj szetteké lett volna a főszerep, ha lett volna aki hallgatja. A nyitónapon ugyanis alig húszan lézengtek a csarnokban a headliner, Radio 1-es Loving Arms szettjére, így nem véletlen, hogy a fesztivál Facebook oldalán erről a helyszínről hiányoznak a galériák. Észlelve az első nap kudarcát, a szervezők szombaton már féláron adták a jegyeket, de ez sem segített, ráadásul sokan nem is tudtak a kedvezményes lehetőségről. 

A barátnőmék a bejáratnál értesültek az akcióról, miután elővételben már megvették a teljesárú, 2990 Ft-os jegyüket. A második meglepetés akkor érte őket, amikor bent a bulizók helyett egy töküres csarnok fogadta őket   - meséli olvasónk.

Szombat este még a headliner Andro fellépésén sem voltak többen 20-30 főnél, akinek Instagram sztoriján látható volt, ahogy főműsoridőben 10 embernek zenél. Egy másik olvasónk így emlékszik a bulira:

Nagyon szeretjük Androt, gondoltuk ez tuti nagy sztori lesz, meg is vettük a jegyet elővételben. Mint utólag kiderült, kétszer annyiért mint a helyszínen.. Én nem bánom ha nincsenek a nyakamon 500-an, de nagyot néztünk amikor beléptünk a csarnokba. Hát álmomban nem gondoltam volna hogy csak ennyien lesznek, sosem voltam még ilyen halott bulin, pedig Andro hatalmasat játszott, mint mindig.

A Kossuth téren ezen az estén Bangó Margit, majd a Punnany Massif adott koncertet. Az időjárás ezúttal sem volt kegyes, ennek ellenére párszázzal többen voltak mint az előző napon, de még így is nagyságrendekkel kevesebben, mint amennyit két ekkora név megérdemelne.

Körcsarnok? Az meg mi? - Így látták a Miénk a város fesztivált a bulizók - VIDEÓ

Körcsarnok? Az meg mi? - Így látták a Miénk a város fesztivált a bulizók - VIDEÓ

Sajnos az időjárás nem bánt kegyesen a fesztivál közönségével, mindkét nap eső fogadta a bulizókat a Kossuth téren, legyen szó az Opitz Barbi vagy épp a Punanny Massif koncertről. Mindettől függetlenül szombaton már valamivel többen voltak kíváncsiak a fellépőkre a belvárosban, akik közül nem...

Bár az utóbbi években a Punnany nem szállítja a gigaslágereket, itthon még mindig az egyik legnépszerűbb zenekar

Az elég egyértelműnek tűnik, hogy a fesztiválhoz képest szerény zenei felhozatal és a kísérőprogamok hiánya jóval kevesebb látogatót eredményezett, mint az előző években. Ahogy az is egyértelmű, hogy nem lehet a fellépőket okolni az érdektelenségért. A jelenlévők hallhatták, hogy például Bangó Margit és zenekara igen magas minőséget nyújtott a színpadon, de a Punnany Massif is hozta a tőlük elvárt színvonalat.

A körcsarnok dj felhozatala viszont nem érte el a fiatalabb generáció ingerküszöbét - vagy nem is tudtak róla - még úgy sem, hogy Andronak igazi szupersztár státusza van közöttük, ahogy azt is láthattuk, hogy a Rippl-Rónai Fesztivál zárónapján mennyien tomboltak rá.

Andro a Rippl-Rónai Fesztivál zárónapján

 Ti mit gondoltok, mi volt az oka, hogy idén ilyen kevés embert érdekeltek a koncertek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: