2022. 09. 19., Hétfő, 18:35

Brutális mértékben drágult itthon a kenyér az EU többi országához képest

via

2022. augusztusában a kenyér ára az EU-ban átlagosan 18%-kal volt magasabb, mint 2021. augusztusában. Ez hatalmas emelkedés 2021. augusztusához képest, amikor a kenyér ára átlagosan 3%-kal volt magasabb, mint 2020. augusztusában. Összehasonlításban pedig messze Magyarországon drágult legdurvábban a kenyér az egész Európai Unióban – írja az Eurostat.

Ismételten jött egy lista, amit Magyarország vezet, de nem igazán örülhetünk neki. Az Eurostat legújabb méréséből ugyanis kiderült, hogy az egész Európai Unión belül Magyarországon drágult legjelentősebben a kenyér ára. Persze, mi nem drágul ma már, de azért, ha megnézzük az összehasonlításokat, akkor azért dobunk egy hátast.

Magyarországon a kenyér ára közel 65%-kal drágult a tavalyi árhoz képest. Minket követ a sorban Litvánia, ahol is a drágulás mértéke éppen, hogy csak meghaladja a 30%-ot, az EU-s átlag pedig 18-19% körül van. A kenyér drágulása – szerte Európában - különösen az Ukrajnában zajló orosz inváziónak köszönhető, amely jelentősen megzavarta a globális piacokat, mivel Oroszország és Ukrajna a gabona, búza, kukorica, olajos magvak (különösen napraforgó) és műtrágya jelentős exportőre volt.

Éreztétek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: