2022. 09. 19., hétfő, 18:32

A britek továbbra is királyságban szeretnének élni

II. Erzsébet királynő halála sem ingatta meg a briteket abban, hogy továbbra is monarchiában szeretnének élni. Legalább is ez derül ki egy nemrégiben készült közvélemény-kutatásból.

Időről-időre felmerül annak a kérdése, hogy a XXI. században van-e még létjogosultsága egy olyan államformának, amelynek az élén nem egy választott vezető van, hanem egy születési előjoga miatt uralkodó király, vagy királynő. Nincs ez másképp az Egyesült Királyságban sem, II. Erzsébet szeptember 8-i halált követően pedig ismételten felerősödtek azok a hangok, amelyek az ország államformáját vonják kérdőre.

 

 

Ezzel kapcsolatban készített is egy felmérést a közvélemény- és piackutató cég, a YouGov, amely arra a kérdésre kereste a választ az elmúlt napokban, hogy maradjon-e továbbra is Nagy-Britanniában a monarchia, vagy váltsa fel egy választott államfő a királyi pozíciót. A válaszadók 77%-a úgy vélekedett, hogy inkább maradjon a királyság az országban, míg csupán 23% gondolkodik úgy, hogy az államfő inkább egy választott személy legyen a király helyett.

 

Érdekesség továbbá az is, hogy a monarchiába vetett hit erősödött az elmúlt napokban, ami azt is jelenti, hogy II. Erzsébet királynő halála nem, hogy gyengítette volna a királyság, mint államforma megítélését, hanem még erősítette is.

Ez persze lehet, hogy egyelőre csak egy átmeneti erősödés, és az új király megkoronázása más érzéseket fog kiváltani a britekből, de az is elgondolkodtató, hogy a 18-24 év közötti korosztályban háromból csupán egy fiatal gondolja csak azt, hogy a monarchia jó az országnak.

 

Ti mit gondoltok erről?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: