2022. 09. 09., Péntek, 10:03

Ő jelképezte a stabilitást és az erőt - Képeken II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodása

II. Erzsébet királynő csütörtök este, 96 évesen elhunyt, jelentette be hivatalosan a királyi család. 25 évesen került trónra, miután édesapja, VI. György király meghalt, és ugyan nem készült királynőnek, de annak született, hosszú uralkodása alatt 15 brit miniszterelnök váltotta egymást. 2022 szeptember 8-án hunyt el a királynő és ezzel lezárult egy korszak. 

1952. február 5. éjszakán meghalt Erzsébet édesapja, és február 6-án reggel a 25 éves hercegnő már II. Erzsébet királynő néven lett a világ számos országa, például Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Jamaica, a Bahamák, és persze Nagy-Britannia uralkodónője. 

Egy szikla volt, melyre a mai, modern Nagy-Britannia épült - mondott beszédet az új kormányfő, Liz Truss. Isten óvja a királyt! - zárta a beszédet.

A királynő 1926. április 21-én hajnali 2 óra 40 perckor született Londonban, a Bruton Street 17. szám alatt, York hercegének és hercegnéjének, vagyis a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként. És tudod ki született még ugyan ebben az évben? Marilyn Monroe.

1931-ben már részt vett a kertipartikon:

1937: Az anyakirálynőt férjével, VI. György királlyal és két lányukkal, középen Erzsébet hercegnővel és Margit hercegnővel.

1940: Egy évvel a második világháború kezdete után a 14 éves Elizabeth elküldte első rádióadását.

A 18 éves Erzsébet hercegnő a második világháború idején csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women's Auxiliary Territorial Service), ahol teherautósofőrként teljesített szolgálatot.

1940-ben  Philip és Elizabeth a londoni Westminster Abbeyben házasodtak össze 2000 vendég előtt.

1953: 1953. június 2-án Erzsébetet megkoronázták a Westminster Abbeyben, így ő lett a 39. szuverén, akit az ikonikus templomban koronáztak meg.

1957-ben a királynő készítette az elsőt a sok karácsonyi televíziós adás közül a nemzetnek.

Imádta a corgikat, de ki nem? A királyi család kapcsolata a fajtával akkor kezdődött, amikor a leendő VI. György 1933-ban egy Dookie nevű corgit vásárolt lányainak, ezért is szerepelnek annyi képen. Volt pár :)

1981-ben Elizabeth legidősebb fia, Charles feleségül vette Lady Diana Spencert. Charlesnak és Dianának két fia született, William és Harry, mielőtt elváltak. Diana 1997-ben Párizsban autóbalesetben halt meg.

A királynő leadta az utolsó lövést egy szabványos SA80-as puskával a Bisley-i Hadsereg Puskás Szövetségével.

1993-ban Budapesten tett hivatalos látogatást.

Diana, a walesi hercegnő 1997-ben bekövetkezett halála után a királynőt kritika érte, amiért nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Végül a Buckingham-palota előtt megtekintette a tiszteletadásokat, és élő adást készített a nemzetnek.

 2006: A királynő 80. születésnapját ünnepelte.

2011: A királynő unokája, Vilmos herceg több százmilliós közönség előtt feleségül vette Kate Middletont.

2016: A királnyő és az ikonikus zöld ruha, ami sokakat ihletett meg.

2022: A királynő bemutatta hivatalos platina jubileumi portréját, miközben példátlan 70 évét ünnepelte a trónon. Békésen halt meg a Balmoral kastélyban szeptember 8-án.

Gyakorlatilag a halálig dolgozott, szeptember 6-án még fogadta Liz Truss újdonsült brit miniszterelnököt, hogy felkérje a kormányalakításra.  Ez pedig az utolsó hivatalos fotó a királynőről:

God welcome the queen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: