2022. 09. 09., Péntek, 10:25

Baj az van - 5,3 milliárd forinttal emelkedhet Kaposvár rezsiszámlája jövőre

Még szerdán jelent meg a Portfolio Checklist azon adása, melyben Szita Károly, Kaposvár polgármestere a város energiahelyzetéről és a tervezett spórolási lehetőségekről, ötletelésekről is beszélt.

A beszélgetés alapvető témája a magyar önkormányzatokat sújtó energiaválság volt, hiszen a piaci ársokk most olyan mértékben emeli meg a települések energiaszámláit, hogy azokat képtelenségnek tűnik helyi szinten kigazdálkodni. A műsorban megszólal városunk polgármestere Szita Károly is, aki némi betekintést ad Kaposvár rezsihelyzetébe. A beszélgetés ezen része 11.30-tól ITT hallgatható meg.

Az utolsó negyedévben óvodáinknál, iskoláinknál, közvilágításnál, szociális intézményeinknél, színháznál, sportcsarnoknál, és a város működése szempontjából fontos intézményeinknél ez 300 millió forint többletet fog jelenteni. A következő évi még ennél is több, a mai piaci, tőzsdei árakat figyelembe véve a város működésének, áram és gáz költsége 5.3 milliárd forinttal többe kerülne, és ebben még nincs benne a távhő - kezdte a polgármester.

Elmondta, az energia árnövekedés duplája a működési költségvetésünk, mely nyilvánvalóan nem kigazdálkodható egyetlen önkormányzat számára sem, de a polgármester biztos abban, hogy a bölcsesség, a közös akarat, az önkormányzati kreativitás és a kormány segítő keze megadja majd a város számára azt a lehetőséget, hogy csak úgy mint eddig is, a bajokat közös erőfeszítéssel meg lehessen oldani. Mert baj az van.

Beütött az energiaválság, lezárják a Kapos teljes irodaházát

Beütött az energiaválság, lezárják a Kapos teljes irodaházát

Szeptember utolsó napjával öt bérlőnek mondták fel a szerződését az Ady Endre utcai irodaházban, mivel a növekvő energiaválság okozta károk csökkentésének érdekében az épület teljes lezárása mellett döntött az üzemeltető.

Elhangzott, hogy az önkormányzati rendszeren belül a legnagyobb mértékben az energiát a közvilágítás, a színház és az Aréna használják, valamint azok a nagyobb légterű intézmények, melyek a nap majdnem 24 órájában rendelkezésre állnak.

Bölcsődéket, óvodákat működtetünk, gyerekeknek iskolába kell járni, egyetlenegy gyerek sem fázhat! Nem fogunk mi ilyen hőmérséklet plafonokat bevezetni mert a gyerek ennél jóval fontosabb. Viszont meg kell találnunk minden olyan eszközt a saját erőnkből, amellyel a nehézségeinket enyhíteni tudjuk - mondta Szita.

Nem kell majd télen levenni a kabátot - Elég lesz a 20 fok is az iskolákban

Nem kell majd télen levenni a kabátot - Elég lesz a 20 fok is az iskolákban

Legalábbis ezt válaszolta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy milyen mértékben kell majd a jogszabályban előírt minimális szint - tehát 20 fok fölé - fűteni a tantermeket.

Hozzátette, hogy nem kívánnak korlátozni semmit, de lehet hogy rákényszerülnek majd erre is. Példának a színházat hozta fel, ahol lehet, hogy nem lesz majd annyi bemutató, de reményeik szerint minden nap lesz majd azért előadás. Hozzátette, fel kell gyorsítaniuk a megújuló energiák használatát is, bár ebben Kaposvár már most élen jár.

Nem akarok hőmérséklet küszöböt vezetni, nem kívánok semmit bezárni. Az lehet, hogy csökkentett munkaidővel fognak működni, de az életnek menni kell tovább, ésszerű takarékossági intézkedéseket kell bevezetni. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: