2022. 08. 22., Hétfő, 10:25

Piroska volt a farkas – 19 éves lány volt a magyar történelem egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa

via

A fiatal sorozatgyilkos lány öt másik fiatal lánnyal végzett különösen kegyetlen módon, a rendőrség pedig nem is gyanakodott, hogy ő állhat a sorozatos eltűnések mögött. 

Reneszánszukat élik a krimi sorozatok, a streaming szolgáltatók már-már szalagsoron dolgozzák fel a különböző rémtörténeteket a nagyvilágból, pedig az egyik legkegyetlenebb történethez nem is kell olyan messze mennünk, akad bőven hidegrázós történet Magyarországról is. Ilyen Jancsó Ladányi Piroska ügye is.

Jancsó Ladányi Piroska édesanyja, Jancsó Borbála 1909. június 1-jén született Jancsó János 45 éves napszámos és a 25 éves Jancsó Mária lányaként, ők összesen 15-en voltak testvérek, ebből 12-en csecsemőkorukban haltak meg, ketten később már felnőttként önkezükkel vetettek véget az életüknek. Borbála 8 évesen vesztette el édesapját, a család pedig jövedelemforrás nélkül maradt, így már kamaszkorában pénzkeresetre szorult. Már 16 évesen testével kereste kenyerét, eközben neki öt gyermeke született különböző férfiaktól, de közülük három már csecsemőkorban meghalt. Jancsó Ladányi Piroska 1934-ben nyomorba született Törökszentmiklóson.

Egyenes volt az út: Piroska és édesanyja együtt fogadták a kuncsaftokat, akik kenyérrel, zsírral vagy aprópénzzel fizettek. Ágyuk nem volt, csak szalma, bolhák és kosz, na meg nemi betegség. Az anya a helyi férfiakat vágyait elégített ki, míg lánya 14 éves korától elsősorban a helyi Czégény-tanyán lévő telefonállomást felügyelő szovjet helyőrség katonáihoz járt. Ezen kívül ideje nagy részét csavargással, tolvajlással, italozással töltötte.

A szerencsétlen sorsú, nincstelen Piroskára senki sem gyanakodott, pedig ő volt a farkas.

1953-ban, 19 éves korára Piroskának már két gyermeke is született, de ennek ellenére sem hagyott fel viszonyaival sőt, valójában itt kezdődött minden. Nemi vágyai csillapíthatatlanná váltak, és nem csak a férfiak érdekelték – így került sor az első gyilkosságra. Egy mindössze 11 éves kislányt, Komáromi Marikát csábított magához, mondván, hogy ad neki egy könyvet. Amíg Marika olvasott, Piroska egy villanyhuzallal hátulról megfojtotta. A kislány holttestnén kiélte leszbikus vágyait majd letakarta egy pokróccal, nyakára hurkot kötött és kihúzta a lakásból, hogy bedobja a kútba.

 

Az első gyilkosságot még négy követte, szinte minden ugyanúgy zajlott. A hiszékeny kislányokat a piacon agy az autóbusz állomáson szólította meg majd otthonába csalta. Könyvet adott nekik, majd egy zsinórral megfojtotta őket. Holttesteiken kiélte bizarr vágyait majd a kútba dobta őket. Áldozatai a 13 éves Hoppál Piroska, a 12 éves Botos Marika és Szőke Katóka voltak. Ötödik áldozata némileg eltért a többitől, a 17 éves Simon Irén ugyanis szintén vonzódott a nőkhöz, így őt csak az együttlét követően gyilkolta meg, mondván nehogy kiderüljön a viszony. Az áldozatainál talált pénzt eltette, ruháikat pedig a piacon árulta.

Később, a tárgyalás során kiderült, hogy az első eset kivételével nemcsak nemi indíttatásúak voltak a gyilkosságok. Borbála ugyanis arra kérte lányát, hogy lehetőleg jó ruhákban járó, gazdagnak kinéző lányokat szemeljen ki, és vigyen haza, akiktől lopni is lehet.

A fordulópontot a következő kiszemeltje hozta meg: Balázsi Istvánné, 21 éves pusztakengyeli lakos a törökszentmiklósi rendőrkapitányság ügyeletén feljelentést tett, hogy Jancsó Piroska egy dróttal meg akarta fojtani és egy zsák ruhát is ellopott tőle. A rendőrség még aznap kihallgatta a sorozatgyilkost, aki beismerte a fojtogatást. A házkutatás során megtalálták a korábban meggyilkolt lányok ruháit, amikben utoljára látták őket, majd a fémlemezzel letakart aknát is. A felnyitás során mindenki megdöbbent a látványtól: vízben és iszapban oszladozó emberi maradványokra bukkantak.

Végül Piroskát halálraítélték, amelyet Szolnokon, 1954. december 12-én a börtön udvarán hajtottak végre. Még a vaskaput is kinyitották, hogy az összegyűlt tömeg is láthassa az igazságszolgáltatás pillanatait és azt, hogy mi jár Magyarország történelmének egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosának. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: