2022. 08. 09., kedd, 10:11

Szörnyű állapotban van a Velencei-tó, de a Balaton sem áll jól

Újabb történelmi mélypontot ért el a Velencei-tó, már csak 58 centi a vízállása.

Hiába egy-egy kisebb zápor vagy zivatar, ezek rendszerint nem sokat segítenek a hazai tavak vízállásán. Augusztus első napjaiban elérte az eddigi mért legalacsonyabb vízállást a Velencei-tó, akkor 61 centis volt. Azóta azonban csak romlott a helyzet és tovább csökkent a szint, ma reggel már csak 58 centimétert mértek a Vízügyi Főigazgatóság szakemberei.

 

Az alacsony vízszint miatt múlt hétvégén a Pisztráng úti strandon baktériumok szaporodtak el, ami le is kellett zárni a fürdőhelyet. Úgy néz ki azonban, hogy ez a negatív rekord tovább folytatódhat, hiszen folytatódik a hőség és a szárazság. Az aszály a Balatont sem kíméli, a pénteken mért átlagvízállás 80 centiméter volt. Szakértők szerint azonban a magyar tenger vízszintjének csökkenése tovább fog folytatódni. A Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények száma miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Mint írják, országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 10 igazgatóság területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben. Jelenleg 7 db vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 5 db vízhiánykezelő körzetben II. fokú, és 23 db vízhiánykezelő körzetben van III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség érvényben.

 

Nagyon nem jó ez így.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: