2022. 08. 08., hétfő, 07:04

Ferenc pápa is gondolkozik lemondásán, három pápa is lehetne egyszerre

Egyre hangosabb az a szóbeszéd, hogy XVI. Benedek pápa után Ferenc pápa is lemondana egyházvezetői tisztségéről.

Nemrégiben Ferenc pápa megpedzegette, hogy elképzelhető, hogy ő is nyugdíjba vonulna. A jelenlegi pápának folyamatosan romlik az egészségügyi állapota, egyre többször kényszerül kerekesszékbe. A 85 éves egyházfő több problémával is küzd, a térdszalagjai már nem az igaziak, ami miatt úgy érzi lassítani kell. Bár azt is hangsúlyozta, hogy nem gondolkodik a lemondáson, de ez az ajtó is nyitva áll előtte és szerinte azzal sincsen semmi gond, ha idő előtt visszavonulna.

Nincs ebben semmi különös. Ez nem katasztrófa. Le lehet cserélni a pápát. Azt gondolom, hogy az én koromban és ilyen korlátok között spórolnom kell az energiámmal, hogy tudjam az egyházat szolgálni, vagy éppen ellenkezőleg: elgondolkodni azon, hogy félreálljak.

Ha Ferenc pápa lemondana, akkor egy egészen különleges helyzet állna elő, ugyanis elődje, XVI. Benedek pápa is él még, így előfordulhatna, hogy egy időben három pápa is élne. XVI. Benedek pápa ugyanis a 2013-as nyugdíjba vonulásakor felvette a pápai emeritus címet, vagyis továbbra is a Vatikánban él, és a hivatalos fehér pápai reverendát is viseli.

Ferenc pápa viszont már jelezte, hogy amennyiben lemondana, ő nem maradna Vatikánban és a római emeritus püspök címet venné fel, nem viselné a fehér reverendát.

 

Mit szóltok hozzá?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: