2022. 08. 04., Csütörtök, 12:41

Egy balatonboglári bár alkotta meg idén az Év Strandételét

Az Év Strandétele díjat idén a balatonboglári Bundi Bijó Bárja nyerte el magyaros töltött kürtőskalácsával, mely Bundi sós kürtős fantázianéven kapható. Mutatjuk a 2022-es verseny eredményeit a welovebalaton.hu híradása alapján.

Az Év Strandétele idén a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró Malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró Borsófőzi Dim Sumja nyerte
 

A Balatoni Kör által idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Év Strandétele verseny fő újdonsága az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. A boglári Bundi Bijó Bárja Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatban.

Alapja egy számukra külön készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt, csabai kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.
 

Sós kürtőseik elérhetőek még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal illetve fetasajttal is. A verseny után jó esély van arra, hogy az újragondolt kürtőskalács máshol is elkészíthető legyen és elterjedjen, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. 

A bisztró kategóriát megnyerő Malacfülsaláta (3450 Ft) alapja a tormás almapüréágyra fektetett, vékony csíkokra szeletelt saláta, melynek a tetejére kerül a zöldfűszerekkel és virágokkal díszített malacfül.

Ezt a talán szokatlan alapanyagot az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítják le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póré hagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal


A Tiki Beach Bisztró már kovászosuborka-levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában. A túrógombóc végül Szakmai különdíjat is kapott a Tork, fő szponzor jóvoltából.

A Balatoni Kör vegán különdíjasa, a balatonaligai Tarow Beach Bisztró Borsófőzi Dim Sumja egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek a wonton tésztába és olajban sütik ropogósra. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: