2022. 08. 02., kedd, 10:52

Ez még úgy kell, persze - Kína páncélosainak egy része is felsorakozott a Tajvani-szorosnál

Hetek óta zajlanak az üzengetések Tajvan, az Egyesült Államok és Kína között, hogy ha a Képviselőház elnöke valóban a szigetre látogat, annak következményei lesznek.

Sokat lehetett olvasni az elmúlt időszakban a nemzetközi sajtóban arról, hogy Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke Tajvanba látogat, amelyet Peking nem nézett jó szemmel, és többször is hangoztatta, hogy következményekkel járhat az esemény. Mindettől függetlenül nemrég hivatalossá vált a látogatás, melyet követően pár órán belül meg is érkezett a pekingi válasz, egy méretes mozgósítás keretein belül.

Az elmúlt órákban elárasztották a közösségi felületeket azok a videók, melyek kínai páncélozott harcjárművek és katonai teherautók hosszú sorait mutatják a Fudzsian régió lakott területein belül áthaladni, majd több ezek közül szépen lassan felsorakozott a Tajvani szoros közvetlen partvonalán is. Ha ez nem volna elég, Peking törölte az összes, az adott régióba érkező vagy onnan induló repülőjáratát is.

Kínai források szerint mindez csak egy előre be nem jelentett hadgyakorlat első lépése, mégis kérdéseket vet fel a helyszín, hogy miért épp lakott területeken belül vonultatták fel a járműveket, arról már nem is beszélve, hogy a lépések kísértetiesen hasonlítanak a február 24-ei, orosz-ukrán konfliktus kitörésének előzményeihez.

Az amerikai képviselőház elnöke utoljára 25 éve járt Tajvan szigetén, akkor érdemi lépés nem történt Peking részéről.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: