2022. 08. 01., Hétfő, 10:17

Ez volna a megoldás? A nyugdíjkorlát feloldásával oldanák meg a tanárhiányt

via

Ha ők mondják...

Továbbra is óriási probléma a pedagógushiány az oktatásban, országszerte keresnek mindenféle szakpárral rendelkező tanárokat, akik szeptembertől tanítanának, úgy, hogy maguk az iskolák is tudják, egy cseppet sem versenyképes ma egy pedagógusi állás. Nemrég mi is írtunk arról, hogy egy budapesti általános iskola brutális őszinteséggel rakott ki álláspályázatot, amelyekben leírták többek között, hogy „Téged keresünk, ha érdekel a versenyképes jövedelem, a három hónapos nyári szünet, a társadalmi megbecsülés, de le tudsz róluk mondani”.

Az Eduline oktatási szakportál írt arról, hogy az egyes ágazatokban - többek között az iskolákban is - jelentkező munkaerő-hiánnyal kapcsolatban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón úgy reagált: "a tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás". A péntek éjszaka kiadott rendeletben pedig már az is szerepel, hogy a kormány engedélye nélkül foglalkoztatható 2022. szeptember 1. napjától 2023. augusztus 31. napjáig az, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a közalkalmazottként dolgozó pedagógusok esetében sem kell a nyugdíjkorhatár elérése után külön engedély a további munkához, automatikusan dolgozhatnak azok is, akik betöltötték azt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy értékelte ezt a lépést, hogy ezzel a kormány beismerte a pedagógushiány problémáját.

A kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van, így kénytelen végre hozzányúlni a nyugdíjjogosultságot elérő közalkalmazottakat és az önkormányzati és állami intézményeket sújtó jogszabályokhoz.

Nem lesz könnyű ez az évkezdés.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: