2022. 07. 28., Csütörtök, 10:19

The Line: Karbonsemleges, függőleges város épül a sivatagban

Szaúd-Arábia bemutatja a futurisztikus The Line terveit: az első nulla gravitációs függőleges várost, ahol nincsenek autók, se utcák. A karbonsemleges okosváros közel 170 kilométer hosszú lesz és 9 millió embernek ad majd otthont. 

2021-ben Szaúd-Arábia bejelentette, hogy tervezi a The Line-t, amely egy 170 km-es, autók vagy utak nélkül összekapcsolt közösségek öve lesz. Mohammed bin Salman, a koronaherceg és Neom igazgatótanácsának elnöke most bemutatta a The Line terveit, amelyek részletesebb betekintést nyújtanak a világ első nulla gravitációs függőleges városának legfontosabb jellemzőibe. A Szaúd-Arábia északnyugati részén, Tabuk tartományban épülő Neom-ban található okos város mindössze 200 méter széles, 170 kilométer hosszú és 500 méter tengerszint feletti magass lesz - Azta! Tehát nem csak hosszú, de jó magas lesz, az Eiffel torony a kanyarba sincs ezekhez a tervekhez képest, de még az Empire State Buliding is 50 méterrel a The Line mögött kullog majd. 

A The Line tervei feltárja a Neom vízióját arról, hogy milyenek lesznek a városi közösségek a jövőben utaktól, autóktól és károsanyag-kibocsátásoktól mentes környezetben. A város a tervek szerint végül kilencmillió lakost tud majd befogadni, és 34 négyzetkilométeres alapterületre épül, ami példátlan más hasonló kapacitású városokhoz képest. Ez pedig csökkenti az infrastruktúra lábnyomát, és soha nem látott hatékonysági javulást eredményez a városi funkciókban. A The Line 100%-ban megújuló energiával fog működni, és az emberek egészségét és jólétét helyezi előtérbe a közlekedéssel és az infrastruktúrával szemben.

A  kulcsfontosságú szolgáltatások mindig ötperces sétával elérhetők, a 20 perces végponttól végpontig közlekedő nagysebességű vasúton kívül. Mindeközben a természet sosincs két percnél távolabb, és valójában a terv Neom területének 95%-ának megőrzése.

Ilyen lenne az élet a 15 perces városokban - VIDEÓ

Ilyen lenne az élet a 15 perces városokban - VIDEÓ

A modellt kitaláló Carlos Moreno elképzelése szerint, a modern városokban lehetne minden fontosabb létesítmény mindenkinek 15 perc alatt besétálható közelben. Munkahely, bolt, orvos, iskola és szórakozóhely emberi léptékű terekbe rendezve.

A város külsejét tükörhomlokzat borítja, amely nem csak egyedi karaktert ad, de lehetővé teszi, hogy beleolvadjon a természetbe.

A várostervezés új megközelítését kínáló The Line a városi funkciók függőleges rétegezésének gondolata köré épül, miközben lehetővé teszi az emberek számára, hogy három dimenzióban (fel, le vagy keresztben) zökkenőmentesen mozogjanak, hogy elérjék őket a Zero Gravity Urbanism néven emlegetett koncepcióban. A nyilvános parkok és a sétálóutcák, az iskolák, az otthonok és a munkahelyek függőlegesen helyezkednek el, így a polgárok könnyedén, öt percen belül minden napi szükségletet elérhetnek - ez azért praktikus.

Hűűűűű! Költözünk?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: