2022. 07. 05., Kedd, 14:52

15 éves az INDIT Közalapítvány Kaposváron, együtt ünnepeltek a Desedán - GALÉRIA

Fel is vonultatták a bulisegély szolgálatukat, végeztek különböző szűréseket, AA és NA csoportokkal jelentek meg de online szabadulószobával, különböző foglalkozásokkal és sorversenyekkel is készültek. Az elmaradhatatlan tortázás mellett készültek hotdoggal is, a hűsítő jégkrémeket pedig a Lia Büfé osztogatta a fiataloknak.

Az INDIT Közalapítvány kaposvári szolgálata lépett a 15. életévébe, mely alkalomból tartották meg a Desedán keddi rendezvényüket, ahol volt alkalmunk az addiktológiai központ vezetőjével, Kovács Gergellyel váltani néhány szót a jelenlegi kaposvári helyzetről is: 

- A hátunk mögött hagyott járványhelyzet bizony az INDIT helyzetét is megnehezítette, a közösségi programjaink számát rendesen visszavette a COVID. Ám mindez már a múlt, így most, 2 év után még nagyobb erőbedobással vetjük bele magunkat a közösségi rendezvényekbe, ennek első nagyobb dobása a mai, születésnapi rendezvény mely egyben a szokásos, szenvedélyek napja alkalmából tartott eseményünk is. Nagyon örülünk, hogy idén támogatók is csatlakoztak hozzánk, így színesítve a születésnapot, had köszönjem meg itt is az Azúr Diszkontnak, a Megapapírnak, a Desedai Pékségnek, a Kaposmérői Pékségnek, a Napstúdiónak és a Lia Büfének is a segítséget.

Bájos mosollyal adnak tájékoztatást spice-ról, LSD-ről, alkoholról

Bájos mosollyal adnak tájékoztatást spice-ról, LSD-ről, alkoholról

Az INDIT Közalapítvány TÜKÖR Somogy Megyei Drogambulancia immár 4. éve tájékoztatja a fiatalokat bulisegély szolgáltatásával. Péntek este megújult dizájnnal várták a "soron" bulizókat. Megkérdeztük őket mik a legújabb tapasztalataik:

Így a COVID árnyékában milyen a kaposvári helyzet?

- Az elmúlt két év nem csak a világban, de városunkban is felszínre hozott sok problémát a családoknál. Azok a betegségek, melyek mindeddig csak látens módon voltak jelen, most a karanténidőszak alatt kicsúcsosodtak. Sokkal több megkeresésünk volt, egyértelmű volt az emelkedés, ám nem azért, mert nőtt volna az addikciótól szenvedők száma, hanem mert mindez jobban látható volt otthon, így többen jutottak el arra a szintre, hogy ha nem is maguknak, de családtagjuknak kértek segítséget, legyen szó szerencsejáték, gyógyszer vagy alkoholfüggőségről. 

Napjainkban milyen olyan új problémát látsz, amely a leginkább veszélyes lehet a fiatalokra?

- A fiatalok körében új probléma amiről már lépten-nyomon hallani lehet a telefon és közösségi média függőség. Ez komoly probléma ebben a korosztályban hiszen jelentősen visszaveszi a fiatalok fejlődését, nagyon bezárkózottá válnak, a társas kapcsolataik beszűkülnek, nem nyitnak a világ felé, nem élnek meg új élményeket, arról már nem is beszélve, hogy olyan veszélyeknek vannak kitéve, amelyekhez még nincsenek megérve.

Miként tudtok segíteni a kaposváriakon, mik az első lépések ha valaki úgy érzi, baj van?

- Amikor már megfogalmazódik valakiben, hogy igen, valami baj, probléma van, az már az első jele annak, hogy segítségért kell folyamodni. Ez ugyan a legnehezebb, de ha már meglépjük, rengeteget segítünk magunkon. Így már jó úton haladunk, tudunk valakivel erről beszélni, lehetőségeket feltárni, és érdemben segítséget kapni. A kaposvári addiktológiai központunkban egy nagyon komplex szolgáltatási rendszert építettünk ki az évek során, így akár online, weben, telefonon, e-mailen, írásban anonim módon, de természetesen személyesen is felkereshetnek minket, akár saját akár hozzátartozójuk megsegítésének érdekében.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: