Több mint 400 év múlva láthatsz ilyet legközelebb: a Naprendszer összes bolygója felsorakozik az égen szombat hajnalban

2022. 06. 17., Péntek, 09:53

Több mint 400 év múlva láthatsz ilyet legközelebb: a Naprendszer összes bolygója felsorakozik az égen szombat hajnalban

Június 17-től, azaz mától június 28-ig a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni az égbolton. A szakértők „bolygófüzérnek” nevezik a jelenséget, mások pedig „bolygóvonatként” hivatkoznak a különleges jelenségre.

Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, és a 2492. áprilisáig kell várni a következőre.

Az együttállás másik érdekessége, hogy az öt szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már az iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz. Különleges vendégként a Pluto és a legnagyobb és legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba.

Ahhoz, hogy az öt fényes bolygót megpillantsuk, hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé kell fordulni. Ekkor a bolygók mind egymás mellett, egy füzérként jelennek majd meg -mondta Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza.

„Két módszerrel lehet próbálkozni: egyrészt szabad szemmel bárki megpróbálhatja felkeresni ezeket, hiszen a nyolc bolygóból hat látszik így is, az Uránusz és a Neptunusz kivételével szabadszemes égitestekről beszélünk. Viszont távcsövet is érdemes ragadni, mert azzal felkereshető a maradék két bolygó is, illetve a szabad szemmel láthatókon esetleg felszíni formákat vagy holdjaikat, a Szaturnusz esetében pedig a gyűrűt is meg lehet pillantani”

Hogy mikor is láthatjuk a füzért fent, azt a napkelte időpontja befolyásolja – az első bolygó, a Szaturnusz már éjfélkor kel. Utolsó előtti bolygóként a Vénusz már 3.30-kor elég magasan lesz, a Merkúr azonban csak 4 óra után emelkedik megfigyelhető magasságba.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: