2022. 06. 15., Szerda, 12:36

Annyira szűrnék az ElfBart, hogy már zöld számon is lehet róla jelenteni – Razziázás várható

Retteghet, aki nem dohányboltban vesz dohányárut...

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői. Biró Marcell, az SZTFH elnöke közölte, nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy - magasabb nikotintartalom esetén akár 16 - doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Elf Bar - Általános iskolások is szívják a rendkívül népszerű, de illegális E cigit

Elf Bar - Általános iskolások is szívják a rendkívül népszerű, de illegális E cigit

Közel 7 doboznyi cigaretta lapul meg a rendkívül sok ízben kapható E-cigiben. 

A NAV próbavásárlásokkal már 30 ezer Elf Bar terméket foglalt le, összesen 135 millió forintértékben. Azok, akik Magyarországon engedély nélkül értékesítik az eszközt, azok 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kaphatnak. Az SZTFH elindította a 1828-as ingyenesen hívható zöld számot, ahová Elf Barral kapcsolatos bejelentéseket várnak.

A hvg.hu kérdésére, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknél Elf Bart találnak, illetve akik ezt szívják, Horváth Gábor ellenőrzési szakfőigazgató azt mondta, nem a gyerekek vannak az ellenőrzések fókuszában. Azt is hozzátette, hogy a rendelés szabálysértésnek, míg nagyobb tételben már bűncselekménynek számíthat, illetve az értékesítése és a birtoklása is illegális.

Kíváncsian várjuk, hogy a többi nikotin tartalmú dohánytermék mikor lesz illegális!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: