2022. 06. 15., Szerda, 13:01

A világ talán legcsodásabb illemhelyét készítette egy magyar művész – A babérokat más aratta le

via

The Cistern Chapel of Maryborough pályázatot hirdetett, amit egy komplett, művészettörténeti víziót megálmodó magyar művész, Juhász Ákos nyert el.

Először is az alkotásról: egészen elképesztő a Juhász Ákos festményeivel díszített utcai illemhely, mely egy ausztráliai nyilvános budi. A Verne Gyula regényeit alapul vevő tudományos-fantasztikus, történelmi és természeti témájú, grandiózus falfestményekkel, zenei aláfestéssel, dekoratív csillárokkal, élő virágokkal, arany vécével várja látogatóit egészen szürreális élményt kínálva. Mármint a kis-nagy dolgunk közben. 

És bár Vespasianus római császár óta tudjuk, hogy a pénznek nincsen szaga, mégis plágiumtól bűzlik a festői illemhely. A Maryborough Ciszterna-kápolna nyilvános mosdóját május közepén mutatták be. Az illemhely extravagáns falfestményeivel és arany trónjával országszerte a tévék képernyőjén díszelgett, azonban a két évig tartó, több tízezer dollárba kerülő projekt tudósítása elől rejtve volt a kisvárosi szervezők álmát megvalósító szenvedélyes magyar művész munkássága – pedig Juhász Ákos festette az épület összes falát, kivéve az utolsó szakaszként elkészült pelenkázó helyiséget.

A Ciszterna kápolna bizottságának elnöke, Nancy Bates volt a médiafigyelem nagy részének nyilvános arca, aki a Channel 7 zászlóshajója, a Sunrise reggeli műsorának és az ABC-nek elmondta nagy vízióját, hogy átalakítsa a piszkos 120 éves vécét. Eközben valahogy elmulasztotta nyilvánosan elismerni az elsődleges festőt, Juhász Ákost. Azóta is áll a bál, a művész pedig perel, a másik oldalról pedig Ákos személyiségét és viselkedését bírálják, amire ő így reagált:

Még ha én lennék is a világ legnagyobb seggfeje, azok a festmények akkor is az enyémek. Én hoztam létre ezt az egész történetet, ezt az egész univerzumot - idézi a The Guardian Ákost.

Egy biztos, Ákos tehetsége megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy ilyen szép toalettet nem sűrűn látni. Emeljük kalapunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: