2022. 06. 08., Szerda, 07:58

További részletek derültek ki az Aligánál Balatonba fulladt két fiatal tragédiájáról

Barátja próbálta megmenteni, vele együtt merült el.

Az idei balatoni nyár első áldozata két 17 éves, bódvalenkei és tornanádaskai fiatal fiú volt, akik barátjukkal, hárman mentek be a balatonvilágosi strandról fürdőzni a Balatonba. Beljebb érve ketten elmerültek a vízben, harmadik társuk pedig kiabálva segítséget kért, így egy horgász segítségével tudott kimenekülni. Szerda reggel Balázsék reggeli műsorában a Vízimentők Magyarországi Szakszövetségének elnöke, Bagyó Sándor nyilatkozott, hogyan történt a tragédia.

Az esetet a kültéri kamerák visszanézésével rekonstruálták, eszerint a fiatalok eleinte derékig érő vízben fürdőztek, majd egy SUP deszkára kapaszkodtak, amellyel beljebb sodródtak, ahol már nem ért le a lábuk. A deszka kicsúszott alóluk, egyik társuk pánikolni kezdett, mire a másik fiú a segítségére sietett és tulajdonképpen ketten, egymásba kapaszkodva fulladtak bele a Balatonba. 

Harmadik társuk segítségért kiabálva úszott kifelé, melyre több, a tavon tartózkodó horgász is felfigyelt, többen a vízbe ugrottak és próbálták a két fiatalt megmenteni, sajnos sikertelenül. Bagyó elmondta, hogy a Balatonban történő tragédiák nagy része a mentőeszközök használatának mellőzéséből fakad, valamiért még mindig ódzkodunk ezek használatától.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy a Balaton víze nem egy karsztvíz típusú átlátható víz, hanem víze opálos, átláthatatlan, amely azt eredményezi, hogy ha valaki elmerül, onnantól nem, vagy nagyon nehezen látható a teste, ez a tény az életmentést pedig rendkívüli módon megnehezíti. Kitért arra is, hogy láthatóan kevés SUP-os használja a leash-t, (bokára kapcsolható pánt), mely képes megakadályozni, hogy a deszka egy feltámadó szél, egy rossz mozdulat, esés során elsodródjon szörföstől, nem mellesleg életmentésre is alkalmas lehet.

A Vízimentők 2020-ben kezdtek egy nagyobb kampányba, mely által a mentőmellény viselésének fontosságára és életmentő szerepére hívják fel a figyelmet, több strandon, kikötőben, és parti sétányon ingyenesen használható mentőmellényeket helyeznek el. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: