2022. 05. 23., Hétfő, 15:11

Nem kell meglepődni a drága fagyin – Ennyiért éri meg fagyit árulni

via

Idén 350-400 forint körül kell számítani egy gombóc fagyi árára, azonban frekventáltabb helyeken nem kell meglepődni az 500 forintos gombócáron sem.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, az InfoRádióban beszélt arról, hogy miért drágulhat a fagylalt. Az iparágat sújtja az alapanyaghiány, illetve a gyümölcspürék árának drágulása is, hiszen ezek közül van olyan, amelynek ára az elmúlt év során megduplázódott, ezekből pedig nem is lehet mindig elegendő mennyiséget beszerezni.

A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek az idén, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva – mondta Erdélyi Balázs.

Az Ipartestület elnöke szerint tavaly még nem volt ennyire látványos az áremelkedés, mint amire idén lehet számítani. A drágulás üzletenként és régiónként is eltérő lehet, olcsóbb helyeken a 300-350 forintos gombóc lehet jellemző, de egyre több helyen előfordul a 400-450 forintos ár is. Már tavaly is volt példa 500 forintos árra extrém esetekben, idén már ez sem számíthat extrémnek.

Az alapanyagok, az energia és a munkaerő miatt, így ennyiért éri meg fagyit árulni, ahhoz, hogy egy cukrászat életben maradhasson.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: