2022. 05. 11., Szerda, 14:51

Ezen az 5 helyen élnek az emberek a legtovább a világon

via

Természetesen csak odaköltözni valamelyik helyre a hosszú élet reményében nem ér, hiszen közrejátszik a genetika és helyi életmód is. Azért meg lehet próbálni.

Egyre gyakrabban élik meg az emberek a 80 vagy 90 éves kort, de még a 100 sem annyira hihetetlen. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint 2050-re már a nyolcszorosára nőhet a 100 évet megélt emberek száma. Ettől függetlenül vannak olyan helyek a világon, ahol kimagaslóan sokáig élnek az emberek, erről kutatott Dan Buettner is, aki megalkotta a kék zónák elméletét.

A kék zónák olyan területek, ahol a világ legidősebb és legegészségesebb emberei élnek.

Dan Buettner kutatásai alapján jelenleg öt ilyen kék zóna létezik, ahol az emberek a legkönnyebben léphetik túl a 100 éves kort:

Szardínia, Olaszország

Szardínia volt az első kék zóna, amit Buettner és csapata kinevezett 2004-ben. A különleges genetikán túl itt azt vették észre, hogy a lakosok nagyon aktív életmódot folytatnak, vadásznak, horgásznak, betakarítanak. A közösség egészséges ételeket fogyaszt, mint a teljes kiőrlésű kenyér, bab, kerti zöldségek és gyümölcsök, amelyek mind hozzájárulnak a szív egészségéhez. Hozzátették azt is, hogy az emberek itt sokat nevetnek és bort isznak.

Okinawa, Japán

Okinawában annyira szerencsések az emberek, hogy itt rendkívül alacsony a rákos megbetegedések, a szívbetegségek és a demencia aránya. Hosszú élettartamuk az erős társadalmi kötelékeknek, valamint a céltudatosságnak is betudható. "Az idősebb okinawaiak könnyen meg tudják fogalmazni, miért kelnek fel reggel" - írja a weboldal. Céljaik vannak és egyértelmű felelősségi szerepet töltenek be, úgy érzik még időskorukban is szükség van rájuk.

Nicoya, Costa Rica

Van egy helyi mondás az országban, ami úgy szól, hogy pura vida, vagyis tiszta élet. Az ehhez tartozó magyarázat annyi, hogy minden egyes nap boldogan kell élni, ennek a felfogásnak hála, a nicoyaiak kaptak is pár plusz évet. Itt is fontos a céltudatosság és a megfelelő táplálkozás. A helyiek könnyed vacsorát fogyasztanak, és alapvetően is kevesebb kalóriát visznek a szervezetükbe, és olyan három fő alapanyagot fogyasztanak, mint a tök, a bab és a kukorica.

Ikaria, Görögország

Ikaria szigetén kevesebb mint 10.000 ember él, ők azonban egy kifejezetten egészséges közösség. A Blue Zones szerint itt szinte alig van demenciában vagy krónikus betegségben szenvedő. Érdekes módon, itt szinte minden harmadik lakos a 90-es éveiben jár. A kutatók szerint ez a társadalomközpontú kultúrájukon, az aktivitási szintjükön és az étrendjükön, valamint egy jó pohár bor szeretetén múlik.

Loma Linda, Kalifornia

A Blue Zones szerint itt nagyjából egy évtizeddel tovább élnek az emberek, mint az átlag, ugyanis itt él a Hetednapi Adventista Egyház, akik szigorú vegetáriánus étrend szerint étkeznek, ugyanakkor a testmozgást sem vetik meg. A tagokat itt arra is buzdítják, hogy önkénteskedjenek, maradjanak aktívak és mások megsegítésére összpontosítsanak.

Irigykedünk. Vagy nem. Mindegy, amelyiktől tovább élünk, azt választjuk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: