TESZTELTÜK - Mr. Gyros

2022. 05. 05., Csütörtök, 15:00

TESZTELTÜK - Mr. Gyros

Bár Kaposváron gyrososból mostanra talán már a pizzériáknál is több van - ami nagy szó -, közülük egy sem magaslik ki igazán a mezőnyből, nüansznyi különbségek és elhelyezkedés alapján választjuk ki a kedvencünket. A februárban nyílt Mr. Gyros már a hely otthonos igényességével és méretével felkeltette kíváncsiságunkat, így nem hagyhattuk teszt nélkül.

A város egyik legforgalmasabb pontján, a Közlekedési Központ mellett találjuk, szóval pillanatok alatt megközelíthető akár gyalog is. Mint említettük, gyrososhoz képest nem csak egy-egy talponálló pult, de többszemélyes asztalok is rendelkezésre állnak, illetve kint is található kettő, ha úgy tartja kedvünk. 

Az étlapon előétel, főétel, saláta, köret, desszert szekciókat találunk, melyek közül számunkra a gyros volt a legérdekesebb, melyet két jelzővel is illet a hely maga:

"Kaposvár leghúsosabb gírosza" és "Eredeti görög gyros, a legfinomabb". Ez elég bátor felütés, lássuk mi ebből az igazság!

A főétel-sor házi pitás gyrosokkal nyit, majd megtalálható rajta minden elképzelhető összeállítás egészen a tintahalkarikás verzióig, de hamburger és pizza is figyel rajta. Már jártam itt előzőleg, és kóstoltam is a házi pitás változatot, amit gyros hússal, salátával és öntettel készítenek.

Előszeretettel kóstolgatom a különböző gyrosokat bármerre járok, mégis meglepett hogy ennyit tud dobni a házi pita. Az egy dolog hogy nincs teljesen szétázva a szósz által, de nemcsak arra való hogy legyen mibe tölteni a belevalókat, hanem külön élvezni az ízét, illatát, enyhén ropogós textúráját. Ez már nálam egy hatalmas pirospont az ellenőrzőbe, és nem is az utolsó!

A zöldségek frissek, ízletesek, ropogósak, a bőven mért hús szintén friss, szaftos, enyhén pirított, ahogy szeretem. Az öt fajta szósz közül - curry, cocktail, fokhagyma, tzatziki, chili - a cocktail-re esett a választásom a kíváncsiságomnak hála, és nem bántam meg: igazi felüdülés a fokhagyma-kapor-chili tengelyhez szokott ízlelőbimbóimnak ez az üde, édeskés, egyedi keverék. Ha a klasszikus pitás gyrost már kóstoltam, rendeltem egy előételt is: "Tzatziki Mr. Gyros házi pitával". Ezzel a könnyű, enyhén kapros, jó fokhagymás öntettel tökéletes előétel, ha épp csak bekapnátok valamit:   

Bandi "gyros box"-ot rendelt gyros hússal, hasábbal, öntettel. Én ezt a műfajt amúgy sosem értettem, nem vágom miért cseréli fel valaki a jó kis pitát és zöldséget az olajban sült krumplira, de ez a kérdőjel maradjon az én fejem felett. Szóval itt is befigyel az előbb már említett hús emberes adagban, ehhez jön az enyhén fűszeres sült kunyó és chili szósz. 

Bandi szerint a krumpli megsült, de nem túlsült, a hús friss, szaftos, a szósz kellemesen pikáns. - Ezzel bárki jól lakik!

Egy érdekességen utólag akadt meg a szemünk a magunkkal hozott étlapon, ez név szerint a "Mr. Gyros Pizza". Nem tudtuk eldönteni hogy vajon mit keres ez a pizza egymagában a gyrosok között, ezért rendeltünk egyet.

Hát az első három betű ami kiszaladt a számon az az O az M és a G volt, elhűlve a mindent beborító, orrot és szemet facsaró hagyma halmon. Ekkor figyelmeztettük magunkat, hogy azért ez mégiscsak egy gyros-pizza, ne egy nápolyi pizzéria legyen a léc.

Sajnos akkor is az előbbi történt volna, ha alulról kezdjük a méricskélést, a tészta ugyanis inkább hajaz langalló, mint pizzatésztára. A feltét egyébként a hagymán kívül is bőséges - eltekintve a csak mutatóban látható sajttól -, a paradicsomszósz viszont inkább édes, mint fűszeres, talán valamilyen BBQ keverék szeretett volna lenni amikor megálmodták. Ezt tényleg csak a feketeöves gyros rajongóknak ajánljuk!

Visszatérve a gyros-ra, messze kimagaslik a kaposvári mezőnyből, bőven megér párszáz forinttal többet mind minőség, mind mennyiség tekintetében. A kiszolgálás mindahány látogatásunk alkalmával kedves és figyelmes volt, mindent egybevetve a gyros kategóriában az értékelésünk:

10/9

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: