2022. 04. 20., Szerda, 10:14

Tesztelik a svájci marihuána fogyasztókat: 400-an két és fél évig legálisan vásárolhatnak füvet

A hatóság arra kíváncsi, milyen hatása van a terméknek a fizikai és a lelki egészségre.

Engedélyezik a svájci Bázel néhány száz lakójának, hogy a nyár végétől átmeneti ideig legálisan vásároljon élvezeti célra kannabiszt. A hatóság szerint a kísérlet célja olyan „alternatív szabályozási formák” – köztük az ellenőrzött gyógyszertári értékesítés – kipróbálása, amelyek egy jövőbeni szabályozás alapját képezhetik.

16290

Svájcban jelenleg tilos a kannabisz termesztése, importja, előállítása és értékesítése, ennek ellenére ez a legelterjedtebb tiltott szer az országban, a kannabisz feketepiaca virágzik, és felmérések szerint a svájciak többsége is helyesli, hogy új módon közelítsék meg a kérdést – közölte a hatóság.

A bázeli projekt a nyár végétől indul az önkormányzat, a Bázeli Egyetem és az Egyetemi Pszichiátriai Klinika részvételével.

Négyszáz résztvevő különböző kannabisztermékeket, például szárított kannabiszvirágot vagy hasist vásárolhat két és fél éven át a város patikáiban, és rendszeresen kikérdezik őket arról, hogy milyen hatást gyakorol e termékek fogyasztása fizikai és lelki egészségükre

Leginkább arra kíváncsiak, változnak-e a fogyasztási szokások, ha legálisan lehet hozzájutni a kannabiszhoz. A projektben való részvételre olyan felnőtt bázeli lakosok jelentkezhetnek, akik már most is rendszeres marihuánafogyasztók.

 

A résztvevők, akiket még nem választottak ki, nem adhatják tovább másnak a legálisan vásárolt drogot, a tilalom többszörös megsértőit kizárják a projektből.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: