2022. 03. 25., Péntek, 09:51

A hajó, amelyből sziget lett - Ilyen Adelaide városa

A 19. századi gőzhajó, az SS City of Adelaide roncsai a Magnetic Island partjainál, az észak-queenslandi Townsville mellett rostokolnak immáron hosszú évtizedek óta. 

A különleges sziget partjainál egyébként szép számmal akadnak még más hajómaradványok is, de mind közül az SS City of Adelaide a legkülönlegesebb. A szebb időket is megélt ex gőzhajó mindössze háromszáz méterre található a parttól, ami mellesleg a világ egyik egyik legismertebb természeti kincséhez, az ausztráliai Nagy-korallzátonyhoz is közel fekszik. 

Annak idején 1863-ban Australasian Steam Navigation Company számára épített gőzhajóként indult útjára, utasszállító hajóként szelte a vizeket. Kikötött többek között Melbourne-ben, Sydneyben, Honolulun és San Franciscóban. Hosszú évekig szolgált így, majd 1902-ben szénraktár-hajóvá alakították át, nem sokkal ezután 1912-ben kigyulladt a szénkészlet, ami két teljes napon át égett. Meglepő módon, a tűz nem égette porig a hajót, aminek új tulaja hullámtörőnek szerette volna használni, ám az öbölbe úsztatás során sajnos zátonyra futott.

Eleinte öltözőként használták a helyiek, ekkor már igazi turistalátványosságnak számított. Története azonban itt nem ért véget, a második világháború során egy vadászgép a hajó hátsó felének csapódott, a balesetben négy katona vesztette életét. Ezt követően 1971-ben újabb érkezett az újabb csapás, az Althea ciklon személyében, amely további károkat okozott a már amúgy is megtépázott hajón.

Az SS City of Adelaide mára mesterséges szigetként, nemcsak turista attrakció, de rengeteg növény és madárvilágnak otthona. A megmaradt hajótestre mangrove fák költöztek be és bár a gőzhajó 100 éves, a fák csak nemrégen vették birtokba. 

Bakancslistás!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: