2022. 03. 07., Hétfő, 11:29

Itt törik ketté a medve a kanyarban – Jakutszk a világ leghidegebb városa

Az isten háta mögött, Szibériában, azon belül is Jakutföldön található a főváros, Jakutszk. Meglepő, de a jelenleg 300 ezer főt számláló város évről évre gyarapszik.

A januári, februári átlag hőmérséklet itt -42 és -43 Celsius fok, ami semmi hiszen mértek már -67 fokot is. Jól hangzik mi? Ilyen hidegben még beöltözve sem tanácsos 15 percnél többet tölteni a szabadban, hiszen hamar szerezhetünk fagyási sérüléseket. Az örök fagy birodalma hiába dúskál a hóban, nem valami nagy ötlet hóember építeni sem. Számunkra elképzelhetetlen ilyen extrém hideg, náluk még a temetés is 5 napos munka, hiszen a föld 100-300 méter mélységig teljesen át van fagyva. Pár perc itt a szabadban és bárki átváltozhat egy emberi hóemberré: az, hogy a szempillád vagy a szakállad lefagy az fix, de akár még a füled is bánhatja és ha az nem is, akkor majd az újjaid biztosan. 

Azért a világ leghidegebb városa címéért vetekszik még a Jakutszktól közel 1000 kilométerre található, alig 1000 főt számláló Ojmjakon is, ahol állítólag mértek már -71 fokot is. Némileg meglepő módon Jakutszk és Ojmjakon nem állnak olyan közel egymáshoz, hiszen 928 kilométer választja el őket, és az út egyiktől a másikig körülbelül 21 órát vesz igénybe. 

Hát mi valahogy nem kaptunk kedvet, se ide se oda menni.Ti?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: