2022. 03. 03., Csütörtök, 14:36

Ilyen egy izgalmas levélfeladás - Víz alatti postafiókok a világ minden tájáról

via

Ne legyen már olyan snassz.

Ki akarna csak úgy simán besétálni a legközelebbi postára feladni a képeslapokat, amikor 10 méterrel a víz alatt is van rá lehetőség? Esetleg veled is előfordult fordult már a nyári vakációd alatt, hogy búvárkodás közben ugrott be hirtelen egy fontos levél, amit azonnal el kellett küldened? Persze, ez mindannyiunkkal megtörtént. Szerencsére ez a 4 hely simán orvosolhatja ezeket:

#1 Hideaway Island, Vanuatu

A Vanuatu szigetországban, a Hideaway sziget partjainál található víz alatti posta az egyik leghíresebb a világon. 2003-ban alakult és 3 méteres vízben található. A posta speciális vízálló képeslapokat biztosít, amelyeket a turisták saját kezűleg bedobhatnak az elmerült postafiókba, vagy ha épp nincs kedvük megkérhetik a személyzetet. A megjelölt időpontban egy búvárruhás postai dolgozó leugrik a postaládához, kiveszi a levelezőlapokat a postaládából, még víz alatt lebélyegzi és útnak küldi. Persze sima tinta helyett egy spéci dombornyomóval bélyegzik ezeket.

#2 Susami Bay, Japán

A Japánban található kis halászváros, Susami egy másik víz alatti postafiók létrehozásáig a világ legmélyebb víz alatti postafiókja volt, a maga 10 méteres mélységével. A postafiókot egy 1999-es vásár részeként hozták létre, hogy megerősítsék a turizmust. A búvárok vízálló képeslapokat vásárolnak egy helyi boltban, olajbázisú festékjelölővel üzeneteket írnak rájuk, és egy régi, piros postafiókba dobják, amely a víz alatt van. A postafiókba évente 1000-1500 levél érkezik, és létrehozása óta 32 000 levél került ide.

#3 Pulau Layang-Layang, Malajzia

A malajziai postahivatal 2015-ben döntött rekordokat, amikor víz alatti postafiókot nyitott Layang-Layangban, 40 méteres tengerszint alatti mélységben. A víz alatti postaládából küldött képeslapok vízálló műanyag zacskókba vannak zárva, speciális postabélyegzővel vannak ellátva, és a Malaysia Book of Records logójával látják el őket.

#4 A legelső: Bahamák

A „Sea Floor” postahivatal a Bahamákon már nem létezik, de ez volt a világ első víz alatti postája, amelyet 1939-ben hoztak létre. A tenger alatti postahivatalt John Ernest Williamson (1881-1966) amerikai fényképész készítette, akit a tenger alatti fotózás egyik úttörőjeként ismernek el. 1939-ben indult el a Bahama-Williamson Undersea Expedition víz alatti filmezésre, az expedíció nyilvánosságának növelése érdekében pedig létrehozták a Sea Floor postahivatalt. Elég rövid életű volt és 1941-ben be is zárt.

Ez vagy a Kossuth utcai?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: