2022. 02. 24., Csütörtök, 12:21

Sokba kerülhet Európa számára az orosz invázió – Ezek a termékek drágulhatnak

via

Az olaj- és gázárak várhatóan tovább emelkednek az orosz-ukrán válság miatt, de nem az energiára gyakorolt ​​hatás lesz az egyetlen következménye.

Csütörtök reggel Oroszország megtámadta Ukrajna nagyobb városait, azonban a kialakult helyzetnek nem csak a két országra nézve lehet komoly hatása, de Európa legtöbb államát is érintheti. Jelentős drágulás várható több árucikk esetében is – írja a CNBC. Ukrajna búzát, árpát és rozst termel, amelyre Európa nagy része támaszkodik az elemzők szerint, egyben nagy kukoricatermelő is.

Bár a betakarítási szezon még néhány hónap múlva esedékes, de egy elhúzódó konfliktus kenyérhiányt is okozhat, illetve a fogyasztói árak emelkedését is okozhatja ősszel – mondta Alan Holland, az ír Keelvar beszerzési technológiával foglalkozó cég alapítója és vezérigazgatója.

Európa mellett Ukrajna Afrikába, Kínába, az USA-ba és a Közel-Keletre is exportál a gabonából. Az ország az évek alatt folyamatosan növelte a nyersanyagok szállítását is, így az elemzők szerint az ásványok, nyersanyagok és a fém ára is az egekbe szökhet. Oroszország pedig a globális rézkészlet 10 százalékáért felelős, továbbá a nikkel-és platinatermelő, amelyek fontosak az elektronikai ipar számára.

Bizakodunk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: