2022. 02. 22., Kedd, 14:57

Ukrán helyzet - Már kedd délután katonai mozgásra lehet számítani Magyarország útjain

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot, mely szerint orosz békefenntartó erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által ugyanekkor függetlennek elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba. A súlyos helyzetre reagálva Orbán Viktor kedd reggel összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, melyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett.

Szentendrén a miniszter elmondta: azt a feladatot kapta a Honvédelmi Minisztérium, hogy akadályozza meg, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon bejönni, azok az ország területén manővereket tudjanak végrehajtani.

A miniszter elrendelte, hogy Magyarország keleti térségében végre kell hajtani megfelelő létszámú, megfelelő felszereltségű katonai erők telepítését, vagyis a határ megerősítését.

Benkő Tibor szerint, ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev, Kárpátalja irányába is.
A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak – ismertette a feladatokat. 

Az első csapatok már kedd délután elindulhatnak, ezért katonai mozgásra kell számítani az ország útjain.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: