2022. 02. 22., Kedd, 09:09

A kihalás szélén a komondor – Teljesen eltűnhet az ősi magyar kutyafajta

via

A magyar tanyavilág eltűnése miatt már nem választják kiskedvencüknek a komondorokat.

Szinte a kihalás szélére kerültek a komondor, vagyis az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta. Ennek legjelentősebb oka az lehet, hogy a tanyavilág eltűnése miatt már nem választják őket, pedig családi kutyának is alkalmas.

Az egyik legalkalmazkodóbb kutyafajta, amelynek feladata volt, hogy őrizze a tanyát és az állatokat. Ezt a funkciót most is tökéletesen ellátják egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket. Mindenkire odafigyelnek, mindenki őriznek, és nagyon gyerekkompatibilisek – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

A tenyésztő azt is hozzátette, hogy a komondorokról elterjedt, hogy szőrüket nehéz, ám ezzel ellentétben nem szükséges folyamatosan gondozni. Ugyan lakásba nem ajánlják, de területigényük sem túl nagy, 700-800 négyzetméteres kertben is jól érzik magukat. Kifejezetten egészséges fajtáról van szó, hiszen a kötelező oltásokon kívül még az állatorvosok sem találkoznak velük.

A tenyésztő szerint minél több emberrel meg kell ismertetni a fajtát.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: