2022. 02. 18., Péntek, 11:47

"Március 16-án kezdődő héttől, ha tehetik, ne küldjék óvodába, iskolába a gyerekeiket" - Újabb sztrájk kezdődik

Bár a múlt héten megjelent kormányrendelet szinte teljesen ellehetetlenítette a jövőben a pedagógusok sztrájklehetőségeit, a szakszervezetek nem hátráltak meg és kitartanak a március 16-i országos munkabeszüntetés mellett.

Ismételten leültek tárgyalni a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal, de újfent eredménytelenül zárultak az egyeztetések. A januári figyelmeztetősztrájk kapcsán már jelezte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy amennyiben nem vezetnek eredményre a tárgyalások, március 16-tól sztrájkba kezdenek a pedagógusok.

Veszprémben is sztrájkolni fognak hétfőn a pedagógusok

Veszprémben is sztrájkolni fognak hétfőn a pedagógusok

Hétfőn reggel számos veszprémi általános- és középiskola pedagógusa is csatlakozik az országos sztrájkhoz, amellyel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány.

"Nem hagyjuk abba! Nem kétséges: március 16-án sztrájk lesz! Készüljetek a sztrájkra! Kérjük a támogatókat, a szülőket, hogy segítsék a munkánkat: támogassák céljainkat, terjesszék üzeneteinket! A március 16-án kezdődő héttől, ha tehetik, ne küldjék óvodába, iskolába a gyerekeiket! Írják alá a petíciót és terjesszék azt! Nem hátrálunk: az oktatás mindannyiunk ügye!"

írja a közleményében a PDSZ.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány a múlt héten kiadott egy rendeletet, amellyel lényegileg teljesen ellehetetleníti az oktatásban dolgozók sztrájk lehetőségeit. A jogszabály szerint a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre, saját osztályukban és minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek. Emellett pedig az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tantárgyakból. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező megtartani.

A szakszervezetek élesen bírálták a rendeletet, szerintük ugyanis ez alapjaiban üresíti ki a munkavállalók a sztrájkjogát. Válaszul hétfő óta egyre több iskolában éltek pedagógusok polgári engedetlenséggel és nem vették fel a munkát, ezzel is tiltakozva a rendelet ellen.

Januárban is számos veszprémi középiskola és általános iskola csatlakozott a sztrájkhoz, információink szerint ez márciusban sem lesz másképpen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: