2022. 02. 11., Péntek, 14:22

Az EU jóváhagyta a házi tücsök élelmiszerként való felhasználását

Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban - közölte az uniós bizottság pénteken.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra. Az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. 

A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Maradunk a kovászos uborkánál.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: