2022. 02. 07., Hétfő, 10:33

Tessék aludni! Alvásriadót fújt a Magyar Alvás Szövetség

Súlyos alvási szokások kialakulására figyelmeztet a tinédzserek körében a Magyar Alvás Szövetség.

A koronavírus járvány teljesen felforgatta az életünket és beleszólt a megszokott napi rituálénkba, ez pedig az alvással sincs másképp. A tinédzserek depressziójának és öngyilkosságának növekedése miatt az Egyesült Államok nemzeti vészhelyzetet hirdetett a fiatalok mentális egészsége terén, és csatlakozik azoknak az egészségügyi szervezeteknek a sorához, amelyek későbbi iskolakezdési időpontokat követelnek a tizenévesek mentális egészségének javítása és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében.

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Kisebb eséllyel lesz szívbeteg, aki este 10 és 11 óra között fekszik le aludni

Az Egyesült Királyság Biobank tanulmányában 88 026 ember vett részt, a résztvevők 43 és 79 év közöttiek voltak.

Gyermekkorban még oda tudnak figyelni a szülők a gyerekek megfelelő alvási szokásaira, kamaszkorban és a felnőtté válás átmeneti időszakában már sokkal nehezebb, ahogy az pedig megfigyelhető, a fiatalok esetében csökken az alvásra fordított idő. Ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szükségük az egészségük megőrzése érdekében.

Az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet, és befolyásolja a tanulmányi teljesítményt. A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának a fokozott kockázatával, és negatív hatással van a sportteljesítményre is.

Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti számukra a 23 óra előtti elalvást. Természetes hajlamuk van arra, hogy késő éjszaka fent maradjanak, és reggel tovább aludjanak. Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Most szabad sokat aludni és kell is!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: