2022. 02. 03., Csütörtök, 10:50

Norvégia betiltja az angol bulldogok és a Cavalier spánielek tenyésztését

via

Egészen pontosan a Cavalier King Charles spánielek tenyésztését.

 
 

A törvénymódosítás mellett kampányoló Norvég Állatvédő szervezet bejelentette, hogy az ítéletet a számos „ember okozta egészségügyi probléma” miatt hozták meg mindkét kutyafajtánál. A testület szerint a fajták „négylábú barátaink rendszeres elárulásának” voltak kitéve, és ez a gyakorlat ellentétes az ország állatvédelmi törvényeivel. Ashild Roaldset, az Animal Protection Norvégia vezérigazgatója az ítélet bejelentésekor a következőket mondta:

A bulldog ember által előidézett egészségügyi problémái a 20. század eleje óta ismertek. Ez az ítélet ezért sok évet esedékes. Hosszú évtizedek óta tenyésztettek illegálisan beteg kutyákat. Ami itt történik, az a négylábú barátaink szisztematikus és szervezett árulása. Ma végre megállapították, hogy ez törvénysértés.

Mind a bulldogok, mind a Cavalier King Charles spánielek különféle egészségügyi problémákkal küzdenek, beleértve a légzési problémákat, bőrfertőzéseket, szembetegségeket, ízületi problémákat és szívproblémákat. 2016-ban a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja azt találta, hogy az angol bulldogok genetikai felépítése nem megfelelő ahhoz, hogy a fajta fennmaradjon és tovább tenyésszék. A kutatás szerint az állatok intenzív tenyésztése biológiai problémákat vet fel. A norvégiai állatvédők azzal érveltek a bíróságon, hogy a tilalomra azért van szükség, mert egyik fajtából sem lehetett „egészséges” kategóriába sorolni az állatokat.

Mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: