2022. 02. 02., Szerda, 13:13

Repülő tűzoltók, bálnabuszok - Ezt gondolták az emberek 100 évvel ezelőtt arról, hogy milyen lesz a mai világ

Nekünk is rengeteg elképzelésünk van, hogy milyen lesz a világ akár 40 év múlva, de vajon helyes úton járnak a gondolataink? Nem egy olyan dolgot használunk ma, amiről 40 évvel ezelőtti filmekben még csak beszéltek és megvalósult. Mi már számítunk az agyba ültetett mikrochipekre, bár tulajdonképpen a mi elképzeléseinknek tényleg csak a képzeletünk szabhat határt ilyen ütemben fejlődő technológia mellett. De mit gondolhattak az emberek 100 évvel ezelőtt a mai világról?

A 19. század végén európai művészek egy csoportja arra szánta el magát, hogy a közbeszéd alapján megalkossák azokat a képeslapokat, amelyek a jövőt vetíthetik elő, bár ők főként paródiaként tekintettek műveikre. Mi talán kinevetjük ezeket a rajzokat, hogy mégis milyen kábítószer hatása alatt találtak ki ilyesmi a múlt emberei, de próbáljunk tényleg az ő fejükkel gondolkozni miközben ezeket nézzük!

Mehet a menet – Engedélyt kapott a szlovákok repülőautója, elkezdhetik a sorozatgyártást

Automatikusan mozgó járdák

Talán lustábbak voltak az emberek, mint most? Úgy vélték az emberek nem fognak majd annyit sétálni köszönhetően az automatikusan mozgó járdáknak. Bár, ha belegondolunk, gondolatban ez a mozgólépcső elődje lehetett.

Saját léghajók

George Cayley 1852-ben alkotta meg a gőzgéppel hajtott léghajót, az első alumínium szerkezetű léghajó terveit pedig a magyar születésű Schwarz Dávid özvegyétől vásárolta meg Ferdinand von Zeppelin gróf, majd 1899-ben elkezdte megépíteni a Zeppelint. Nem csoda, hogy úgy vélték, mindenkinek saját léghajója lesz 2000-re.

Bálnabusz

Talán az egyik leghihetetlenebb ötlet a bálna busz lehetett. Nekünk már nem túl humánus gondolat egy bálna hasára rögzíteni egy vagont és azzal utazni a víz alatt. A képeslapon úgy tűnik valaki kívülről, egy búvárruhában kormányozta volna szerencsétlen állatot.

Időjárás-manipuláció

Ezzel tulajdonképpen annyira nem ment félre a gondolat, hiszen Kína kifejlesztette a módszert, sajnos a mindennapokban nem használjuk, mint ahogy gondolták.

Tetők a városok felett

Ha nem lett volna elég az előbb látott gépezet, akkor másképp gondolták megúszni a kedvezőtlen időjárást. A városok feletti tetőkről álmodoztak, amelyek védenek a viharoktól.

Tűzoltók szárnyakkal

A könnyebb tűzoltás érdekében úgy képzelték, hogy a tűzoltók majd szárnyasruhákat viselnek, így könnyebben tudnak majd életeket menteni és tüzet oltani.

Szárnyas rendőrök

Ne csak a tűzoltóknak legyen jó, ha már vannak repülő kütyük, akkor a rendőrök is tudják kergetni a légibűnözőket ilyennel. BATMAN!

Súrológép

A szobalányok mellé olyan gépet terveztek, amely segítségével sokkal hatékonyabban és gyorsabban mehet a munka. Nem gondolkodtak rosszul, a koncepció viszont egy kicsit visszás, de ma már itt van nekünk a robotporszívó.

Szállítható háztömbök

Egyszerűbb lenne a költözködés, bár mindenkinek költöznie kéne. 2000-re mégsem készült a tehervonatokkal szállítható háztömb.

Videóhívások

Ezzel aztán tényleg közel jártak, bár ez sem sikerült 2000-re, mostanra viszont onnan indítunk videóhívást, ahonnan csak szeretnénk.

Iskolai fejhallgatók

A képet alkotó művész azt feltételezte, hogy az olvasás helyett egy gépbe öntjük a könyveket, amely az megemészti őket, fejhallgatón pedig a diákok fejébe juttatja az információt.

A ti nagyszüleitek is jósoltak ilyesmit?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: