Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széles kárász félét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák. Ez csak az első hal a sorban, a jövőben számos más fajtát is szálkátlanítani szeretnének.
A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt. A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti. A kutatócsoport több mint 1600 jelölt között találta meg azt a kulcsfontosságú gént, amely az izomközi szálkák kialakulásáért felelős, és génszerkesztési technológiával tenyésztette ki az új fajtát.
A szakemberek tavaly már egy olyan generációt tenyésztettek ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty. A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában. Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják majd oldani, és ez nagy hatással lesz a jövőbeli halfogyasztásra.
Ha az íze is olyan, jöhet!