Mercedes, BMW, Red Bull Aréna - A világ vezető márkáinak gyárt a kaposvári vállalat

2022. 01. 13., csütörtök, 13:00

Mercedes, BMW, Red Bull Aréna - A világ vezető márkáinak gyárt a kaposvári vállalat

Lefogadjuk, hogy több százszor elmentetek már mellettük a városból kivezető úton és néhányszor biztos meg is akadt a hatalmas üzemükön a szemetek, talán már el is gondolkodtatok rajta, mi történhet azokon a falakon belül melyeken az óriási cégtábla virít: Cabero.

Nos, a kérdés már minket is foglalkoztatott egy ideje, így felkerestük hát a Cabero kaposvári üzemét, hogy beleshessünk picit a színfalak mögé. Ugyan gondoltuk, hogy nem egy kisebb vállalkozásról van szó - elég csak az üzem méreteire gondolni -  de amikor elkezdtek repkedni az olyan nevek mint a Mercedes AMG, a BMW, a Red Bull Aréna vagy épp a Paks II, akkor még magunk is meglepődtünk. Kíváncsiságunkat kielégítendő tucatnyi kérdéssel soroztuk meg őket, melyre a gyártásvezető Grósz Zoltán és a HR menedzserük Bradánovicsné Bogdán Bianka válaszolt készségesen.

 

Csak őszintén, hányszor mentetek már el kaposvári üzemük mellett?

Ha valaki egyszer arra vetemedne, hogy befordul hozzátok és megkérdezi kik vagytok - mint most mi -, mit válaszolnátok neki? ​

- Maga a Cabero eredetileg egy 1980-ban, Németországban alapított ipari hőcserélőgyártással foglalkozó vállalat, mely 1995 óta van jelen Magyarországon saját gyártóüzemekkel. Itthon két üzemünk Mágocson és Kaposváron, valamint egy ellátóegységünk van Kaposszekcsőn, a Kaposvárit pedig még 2013-ban adtuk át. Itt a klíma és hűtéstechnikai ipar számára gyártunk hőcserélőket, melyek elengedhetetlen alkatrészei a hűtési technológiáknak, de nálunk kicsivel nagyobban kell gondolkodni. Gyártóegységeink végzik a termékek alkotóelemeinek méretre szabását, a lyukasztásokat, forrasztásokat és a teljes összeszerelést is.
 

Így fest a kaposvári üzem a Dombóvári úton

Három üzemet említettetek, milyen különbséget kell elképzelni köztük?

- A mágocsi méreteiben nagyobb mint a kaposvári, a gyártási folyamat kezdeti lépései nagyobb volumenben csoportosulnak ott, a kaposszekcsői ellátóegységünkben pedig a lemezek gyártása és festése zajlik. Mágocson már 1995 óta van üzemünk, ez épp most esik át egy nagyobb modernizáción, a folyamatos kapacitásbővítéssel ez nemrég indokolttá vált.

És akkor a munkafolyamat mely része zajlik városunkban?

- A lemezgyártáson kívül minden, a beszerzéstől kezdődően a tervezésen és gyártáson keresztül az összeszerelésen majd a szállításra való felkészítésen át a teljes folyamatot lefedi a kaposvári kirendeltség. Azokon a hatalmas hátsó kapukon már a végtermékeket viszik ki a kamionok.

 

Biankára záporoztattuk kérdéseinket

Nem láttunk itt nálatok futószalagokat, pedig a gyárakat hallva az embereknek az ugrik be mindig először. És a monotonitás.

- Nálunk bizony nem találsz futószalagot, se monoton, egysíkú munkát, hiszen itt minden egyes terméket egyedileg sajátos követelményekre szabnak.

Ha a Caberora gondolsz egyedi gyártásban kell gondolkozni, minden termék kreativitást és összehangolt munkát kíván, így mindig kiemeljük, hogy a hozzáadott munka értéke nálunk a fő, ehhez pedig szakképzett, tapasztalt munkaerőre van szükség.

- Gondolj csak bele, az innen kikerülő ipari hőcserélők, elpárologtatók a legkülönbözőbb és legnélkülözhetetlenebb területeken állnak hadrendbe, elég csak az élelmiszerek gyártási és tárolási létesítményeire gondolni. Ezeken a helyszíneken sajátos követelmények és magas elvárások vannak, szükség van hát minden tapasztalatunkra és műszaki minőségünkre, hogy a munkába állított termékeink igazi minőséget képviseljenek.

 

 

- Például a Coolcabin esetében is ennek a mércének szeretnénk megfelelni, a hűtéstechnológia szakértőjeként a piacon kapható leghatékonyabb és legpraktikusabb hűtő- és feldolgozóegységet kínáljuk. Ez a Coolcabin egy mobil húsfeldolgozó és hűtőegység vadfeldolgozásra vadászok, vagy erdészeti üzemek számára, vagy akár az élelmiszeripar számára is sokrétűen használható. Az alacsony bekerülési költség, az energiahatékony, költségoptimalizált és környezetbarát működés a szigorú higiéniai követelmények betartása mellett új mércét állít fel.

 

A Coolcabin egy mobil húsfeldolgozó és hűtőegység

Ha már kitértél a munkaerőre, munkatársaitok környékbeliek?

- Mivel ugye Mágocson, Kaposszekcsőn és Kaposváron is van telephelyünk így Somogy, Baranya és Tolna megyei munkavállalóink is vannak. Igyekszünk minél kevesebb ingázásnak kitenni munkatársainkat, számunkra fontos a magánélet és a munka egyensúlya, emel a munka minőségén. A pozicionálásnál a szakmai igényeken túl így figyelembe vesszük a lakhely és munkahely távolságát, így mindig környékbeliekkel próbáljuk meg feltölteni pozícióinkat. 

 

Meglepően sok a női alkalmazottjuk is, és nem az irodákban!

A munkaerő kérdése mindig fájó pont minden vállalatnál, nálatok más a helyzet? Vannak gondolom népszerű pozíciók és olyanok is, ahol hiány van szakemberekből.

- Nyilván nagyobb népszerűségnek örvendenek a betanított munkáink hiszen itt a bekerülési elvárások alacsonyabbak, de a profilunkból adódó funkcionális munkaerőhiány bennünket is érint.

A fémmegmunkálás és az ehhez kapcsolódó szakmunkák, mint a hegesztő, forrasztó, gépkezelő, illetve még a villanyszerelő is hiányszakma nálunk, szeretnénk mi is tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberekkel dolgozni, de nem zárkózunk el a pályakezdőktől sem.

- Tervezőmérnökeinktől a szakmunkásainkig mindenki egy nagy egész része. Szeretnénk, ha munkavállalóink egy stabil pontként tekintenének ránk ebben a változó gazdasági helyzetben, szeretnénk a tehetségeket megtalálni és felkarolni, és minden lehetőséget biztosítani számukra legyen az akár betanított munkás, szerelő, hegesztő, villanyszerelő vagy épp egy mérnök. Fontosnak tartom még kiemelni, hogy ugyan üzemről van szó de ettől függetlenül még a női jelentkezőket is várjuk, ők is ugyanolyan eséllyel indulnak mint férfi társaik. Rátermettséggel és akarattal itt mindenki ugyanolyan esélyekkel indul.

 

Szakképzett, tapasztalt munkaerőre mindig szükség van

Itt most több pozíciót is felsoroltatok, tekintve, hogy három telephelyetek is van mennyire nehéz mindezt összehangolni? Vagy szükséges egyáltalán?

- Képzeld csak el egy kirakó darabjait. Ha az egyik hiányzik, nem áll össze a kép. Nálunk is, ha valamelyik egység hiányzik vagy nincs összhangban a többivel, az hamar problémát okozhat. Logisztikailag a mágocsi és kaposszekcsői üzemünkkel való kooperáció nélkülözhetetlen, egy csapatként működünk földrajzi távolságoktól függetlenül, minderre nagy hangsúlyt fektetünk.

 

 

Hát enélkül hogy kerülne egy-egy terméketek a világ másik végére nem igaz? Nálatok azért minden egyes megrendelés egy újabb kihívás.

- A kihívások teljesítése érdekében pedig nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfelek igényeinek minél pontosabb megismerésére.

Azt valljuk, hogy a hűtés önmagában egy tudomány, ehhez pedig megoldásokat kell gyártani.

- Legyen szó motorvizsgáló állomásokról vagy összeszerelő sorokról az autóiparban, az élelmiszeripar termelési létesítményeiről vagy orvosi alkalmazások beltéri klímakamráiról esetleg épp erőmű hűtésről, mindegyik más és más megoldást kíván.

 

 

Zárásképp említenétek pár helyszínt, ahol a Cabero termékei már jelen vannak?

- A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük Mercedes AMG tesztállomását Affalterbachban, a teljes gyárat átfogó rendszert a BMW müncheni gyárában, vagy a Red Bull Arenát, de hogy valami hazait is említsünk Paks II-vel is van együttműködésünk. Országok terén tényleg a világ minden táján volt már munkánk, Németországban, Svájcban, Oroszországban, Kanadában vagy akár Mexikóban és természetesen itthon is találkozhattok a Cabero emblémával.

 

Na, mostantól szemfülesebbek leszünk! Köszönjük!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: