2021. 12. 14., Kedd, 11:56

Siófokra és balatoni sétányokra tervezett terrorcselekményeket egy 22 éves férfi

A nyáron elfogott férfi tárgyalásán többféle terrortámadás terve is elhangzott, köztük az is, hogy Siófokon és különféle balatoni sétányokon akart gépkocsival a tömegbe hajtani az Iszlám Állam nevében.

A Fővárosi Törvényszéken tartották a 22 éves V. Kende tárgyalásának előkészítő ülését - írta meg a Telex. A vád szerint a férfi egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszövegeket és rajzokat pedig a telefonján tárolta. Különböző internetes oldalakon az Iszlám Államról beszélgetett és arról, hogy miként kell felkészülni egy terrortámadásra, milyen eszközök és anyagok kellenek hozzá.

A vád szerint a férfi több terrortámadást tervezett Magyarországon, tömegrendezvényen való robbantásokat és gépkocsival elkövetett akciókat. A csetszobákban felvetette, hogy stadionokban kellene robbantani, köztük a nyári foci-EB meccsein Budapesten, valamint Siófokon kellene a tömegbe hajtani, de különböző balatoni sétányokat is kinézett erre a célra. 

A csetszobákban leírta: addig harcolna, míg az Iszlám Állam nevében mártírhalált nem hal, hamarosan nagy dolgok fognak történni Magyarországon, ha Allah is akarja, valamint az Európa Bajnokság is nagy durranás lesz.

A vád szerint a férfi már a szükséges anyagokat is elkezdte beszerezni csőbombákhoz, ám június elején Kecsekeméten elfogták. A férfi jómódú, kertvárosi környéken élt, ügyvéd és pedagógus szülőkkel, biztos háttérrel rendelkezett, a Kecskeméti Piarista Gimnázium tanulója volt és Budapesten járt egyetemre.

Az ügyészség a vádlottat a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére elkövetett emberölés előkészületével, robbanóanyaggal való visszaéléssel és terrorista csoportban megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: