2021. 11. 16., Kedd, 10:22

Eddig még soha nem látott ásványra leltek egy Föld mélyéről származó gyémántban

via

Mélyen a Föld felszíne alól származó gyémántban fedeztek fel eddig soha nem látott ásványt.

A neves Ho-kwang (Dave) Mao geofizikusról davemaoitnak elnevezett ásvány az első példa a nagynyomású kalcium- szilikát-perovszkitra (CaSiO3). A CaSiO3 egy másik formája, az úgynevezett wollastonit, amely egy viszonylag gyakran megtalálható anyag, a davemoite azonban egy olyan kristályos szerkezet, amely csak magas hőmérséklet és nagy nyomás alatt alakul ki a földköpenyben, vagyis a földkéreg és a külső mag közötti szilárd rétegben. Érdekesség, hogy a devamoitról már régóta feltételezték, hogy egy bőséges és geokémiailag fontos ásvány, azonban eddig soha nem találtak valódi bizonyítékot a létezésére, mivel a felszín felé haladva a nyomás csökkenésével más ásványokra bomlik az anyag.

Egy botswanai, mintegy 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett gyémánt elemzése során kimutattak egy benne rekedt davemoite mintát. Ennek eredményeként a Nemzetközi Ásványtani Szövetség most új ásványként erősítette meg a davemaoitot.

Úgy gondolják, hogy a davemaoit fontos geokémiai szerepet játszik a Föld köpenyében. A tudósok elmélete szerint az ásvány más nyomelemeket is tartalmazhat, köztük az uránt és a tóriumot , amelyek radioaktív bomlás útján hőt bocsátanak ki, ezért az anyag hozzájárulhat a köpenyben lévő jelentős mennyiségű hő előállításához.

A davemaoit felfedezése azt mutatja, hogy a gyémántok mélyebben is kialakulhatnak a köpenyben, mint azt korábban gondolták.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: