2021. 11. 12., Péntek, 18:25

Elképesztő népszerűségnek örvend a Crossfit

A jógánál talán csak egy mozgásformát hallunk többször: a CrossFitet. Elmondható róla, hogy hihetetlen látványos alakot formál, erről árulkodik többek között Hugh Jackman, Christian Bale és Chris Hemsworth külseje is, hiszen ők is ezt a sportot űzik. De mi is pontosan a CrossFit?

A CrossFit® egy amerikában született fintess rendszer, amely inkább egy edzés filozófia, sem mint külön sportág. A célja a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó, "funkcionális" erő kialakítása, és az alapja az intenzív és állandóan változó edzésingerek biztosítása. A CrossFit® minimális eszköz készlettel, akár a szabadban is végezhető, a minimál stílusú konditermeket preferálja, nincs szükség modern kereskedelmi célú kondi gépekre. A CrossFit®ben a látványos csajozós izomzat csak egy „mellékhatás”, a CrossFit® célja a test erejének, teljesítő képességének növelése, bármely kihívásról is legyen szó – foglalta össze a Megafit.

Sok a vita és a találgatás arról, hogy mi is a funkcionális edzés, de szerintünk egyértelmű, hogy a meghatározásának mindenképpen azzal kell kezdődnie, hogy "az evolúció által kialakított testünk rendeltetésszerű használata, a vele született alapképességek és erő életben tartása, optimalizálása, fejlesztése". A funkcionális edzéssel elkerülhetjük a tipikus testépítő betegségeket, mint például a váll és térd fájdalom. Ennek az az oka, hogy testünket természetes módon mozgatjuk, nem pedig a modern izület gyilkos, manapság divatos, két dimenziós pumpáló mozdulatokkal. További legfontosabb előnye, hogy az izomzatunk nem csak látványos lesz, hanem rettenetesen erős is.

A CrossFithez különböző eszközöket is használnak, ilyen például a Kettlebell, a medicin labda, súlytárcsák vagy a tornász gyűrű. Ahogy a bevezetőben már említettük több színész is ezt az edzést választotta, hiszen „emberfeletti” testalkatot kölcsönöz, így motivációként megemlítjük, hogy a 300 című film szereplőit is ezzel készítették fel.

Már húzod is a cipőd, igaz?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: