2021. 11. 10., Szerda, 18:42

Portugáliában többé nem hívhatja a főnök a beosztottját munka után

via

Az új portugál törvénymódosítás célja a munka és a magánélet egyensúlyának helyreállítása.

Egy új elfogadott törvénymódosítás megtiltja, hogy a munkáltató a munkaidő lejárta után keresse a beosztottját. A portugál törvény értelmében meg is bírságolhatják azokat, akik ezt megszegik. Az említett törvény mellett több munkával kapcsolatos módosítás is történt az országban. A munkáltatók ezentúl kötelesek segíteni a dolgozóknak az olyan költségek fedezésében, amelyeket a távmunkára átállás okozott. Ilyen például a drágább internet-előfizetés, de akár a villanyszámla is.

Szintén új elem, hogy a munkáltatók nem ellenőrizhetik az otthonról dolgozók tevékenységét. A nyolc évnél fiatalabb gyereket nevelő szülők pedig mostantól anélkül is dönthetnek a home office mellett bármelyik munkanapon, hogy erről előre egyeztettek volna a főnökükkel -írja az EuroNews

Az új törvény arra is kötelezi a munkáltatókat, hogy legalább kéthavonta szervezzenek személyes találkozókat a dolgozóknak. Az eddig felsorolt szabályok azonban nem vonatkoznak az olyan vállalatokra, melyeknek kevesebb mint tíz alkalmazottjuk van.

Irigykedünk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: