2021. 11. 03., Szerda, 12:28

A Greenpeace betiltaná Európában a rövid repülőutakat

via

A Greenpeace azt kéri az Európai Uniótól, hogy tiltsa be azokat a rövid repülőjáratokat, melyeknek van hat óránál rövidebb alternatívájuk vonattal.

A környezetvédők nyomást akarnak gyakorolni az európai kormányokra, hogy többet tegyenek a klímaváltozás ellen. A Greenpeace az OBC-Transeuropa által készített jelentésében a 150 legfontosabb unión belüli rövidtávú járatot és a 250 legfontosabb Európán belüli rövidtávú járatot elemezte. A dokumentumból kiderült, hogy a 30 legnépszerűbb Európai Unión belüli rövidtávú járat 53 százaléka esetében létezik közvetlen vasúti összeköttetés a két helyszín között.

A leggyakrabban használt járatok 10 százalékánál megfigyelhető, hogy ezek a távolságok négy óra alatt teljesíthetők vonattal, további 19 százalékuk pedig hat óra alatt. A szervezet így a könnyen pótolható járatok betiltását követeli Ausztriában, például a Bécset Budapesttel, Prágával és Münchennel összekötő repülőutakét.

A Greenpeace szerint a cél érdekében a vasút fejlesztésére van szükség, és arra, hogy a repülésnél sokkal olcsóbb legyen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: