2021. 11. 02., Kedd, 09:13

Ha fontos a magánéleted, töröld a Facebookot! - Üzenik az iPhone tulajdonosoknak

Az Apple egy érdekes funkcióval alaposan megnehezítette a Facebook adatgyűjtő tevékenységét a cég telefonjain, eddig legalábbis így tűnt. Most ugyanis arról hallani, hogy a „kékek” alattomos trükkökkel mégis folytatni tudják azt, amitől elvben eltiltotta őket a felhasználó.

Az iOS 14 egyik érdekes újítása volt az alkalmazáskövetés átláthatósága, mely az Apple akkori megfogalmazása szerint több céget is kényelmetlen helyzetbe sodorhat. Nem nehéz kitalálni, kiknek üzentek: többek közt a Facebooknak is, melyről számtalanszor kiderült már, milyen sok információt „szivattyúznak ki” a készülékekből – és azzal a felhasználókról.

Kiberbiztonsági kutatók most azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a Facebook a fenti funkció aktiválása ellenére is képes nyomon követi a mobilt és tulajdonosát. Ehhez az iPhone-ok gyorsulásmérőjét használják, melyből könnyű kikövetkeztetni, merrefelé jár(t) az eszköz használója. A szakértők hangsúlyozták:

a trükk akkor is működik, ha a készülék tulajdonosa letiltja a követhetőséget.

A kiberkutatók szerint aggasztó, hogy egy vállalat a felhasználó háta mögött végez olyan tevékenységet, amelytől egyértelműen eltiltották. A Facebook válaszában egyébként nem tagadta a dolgot, és hangsúlyozták, hogy annak (például) a panorámafotók készítéséhez van köze. A szakértők viszont úgy vélik, hogy egy ilyen funkcióhoz nem szükséges állandóan figyelni, vagyis azt csak bizonyos helyzetekben kellene aktiválni. A Facebook azonban nem így tesz. A szakértők úgy összegeztek:

akinek fontos a magánélete és iPhone-t használ, törölje a Facebook alkalmazását a készülékről.

A két kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy a céghez tartozó két másik szolgáltatás, a WhatsApp és az Instagram is végez hasonló tevékenységet, de előbbinél legalább teljesen kikapcsolható.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: