Kaposvárt is elérte az AdBlue hiány, sok dízeles pánikvásárlásba kezdett

2021. 10. 27., Szerda, 10:08

Kaposvárt is elérte az AdBlue hiány, sok dízeles pánikvásárlásba kezdett

Itthon is egyre kevesebb helyen lehet a dízel járművek adalékanyagát az AdBlue-t beszerezni. A hivatalos indoklás szerint több európai gyár azért állította vagy csökkentette minimálisra a termelését, mert az utóbbi egy hónap alatt 70 százalékkal emelkedett a földgáz ára. Ez Európa szerte az adalékanyag hiányához vezetett, ami a károgók szerint akár teljes áruforgalmi leállással járhat. A helyzet Somogy megyét is elérte, Kaposváron jelenleg egyetlen kúton sem lehet hozzájutni AdBlue-hoz.

Az AdBlue az az adalék, amelyre a modern dízeljárműveknek van szükségük ahhoz, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást. Az adalék ugyanis az ártalmas nitrogén-oxidot vízgőzzé és nitrogénné alakítja át. A járművek tehát enélkül is mennének - nagyobb környezetterheléssel -, azonban számos újabb gyártású gépjármű elektronikája blokkolja az elindulást, ha üres az AdBlue tank. 

Az AdBlue hiány nem elsősorban a személyautókat - melyek teljes tartálya körülbelül 20 ezer kilométerre elég - inkább a kamionokat, furgonokat, buszokat érinti, melyeket gyakrabban és nagyobb mennyiségben kell tankoljanak.

Szalay Szabolcs, a Tele-Tank ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy náluk előző héten fogyott el az adalékanyag, de Kaposváron tudomása szerint máshol sem kapni jelenleg. Azt mondja megelőzhető lett volna a jelenlegi helyzet, ha mindenki annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van.

Sokan pánikvásárlásba kezdtek a hírek hallatán, volt aki 1000 litert szeretett volna vásárolni. Ha továbbra is mindenki csak annyit vásárol, amennyire tényleg szüksége van, elkerülhető, hogy valakinek ne jusson belőle   

A Tele-Tank benzinkútra jövő héten érkezik újra AdBlue, a kút igyekszik elsősorban a saját partneri igényeit kielégíteni, a betérők pedig kizárólag tanknyi mennyiséget vásárolhatnak, hogy lehetőleg minél több gépjármű tulajdonos tankolhasson belőle.

A kifogyás miatt letiltó elektronikát egyébként meg lehet hackelni, azonban ez törvénybe ütközik, ennek ellenére már Kaposváron is hirdetnek ilyen szolgáltatást.

Ti hogy álltok vele?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: