2021. 10. 14., Csütörtök, 13:08

Két nap, két öngyilkos tinédzser - Alig három hete figyelmeztetett az Orvosi Kamara

Tragikus napok vannak a hátunk mögött.

Kedden nemhogy az egész várost, az egész országot megrázták a Búzavirág utcában történtek. A negyedik emeletről kiugró 15 éves lány önként vetett véget életének. A Sonline információi szerint az első évfolyamos magántanulót nagyapja és nagynénje nevelte, édesapja meghalt, édesanyja nem élt a családdal. Az, hogy miért vetett véget életének egyelőre nem tisztázott.

Mindössze egy nappal korábban Budapesten a Széll Kálmán téren egy 16 éves lány ugrott a metró elé. Az Origo információi szerint a lány tudatosan készült az öngyilkosságra, a peronon hallgatózott, hogy mikor ér be a szerelvény, majd nekifutásból az érkező kocsik elé vetette magát. A tanulmányaiban kiváló eredményeket felmutató tinilány Nagykovácsiban élt szüleivel, barátai szerint szerelmi bánatában döntött az öngyilkosság mellett.

Mindezek tükrében érthetetlen, miért nem kapott sokkal nagyobb figyelmet a Magyar Orvosi Kamara szeptember végi segélykiáltása. Akkor a Pszichiátriai Munkacsoport az országos kórházfőigazgatónak írt levelet, ahol arról számoltak be, hogy 2020-ban 10 százalékkal nőtt az öngyilkosok száma 2019-hez képest és úgy gondolják, nagy szerepet játszanak a pszichiátriai ellátás hiányosságai, hiszen az öngyilkosságok mögött 90 százalékban a pszichés betegségek állnak a háttérben.

Elsődlegesen a szakember hiány csökkentését, a pszichiátriai szakma megbecsültségének növelését, a privát ellátás felé vándorlás megelőzését tartjuk fontosnak. Ennek eléréséhez javaslatunk kevésbé halasztható rövid, illetve hosszútávú megoldásokat tartalmaz - írták.

A rövid távú javaslataik között szerepeltek, hogy dolgozzanak ki nemzeti szuicid regisztert és öngyilkosságmegelőző-programot, adjanak munkadíjpótlékot és kiemelt ügyeleti díjazást, sorolják a pszichiátriát a kiemelt szakterületek közé és emeljék a terület finanszírozását. Hosszabb távon strukturális reformot sürgettek és lehetővé tennék, hogy kórházi fekvőbeteg-ellátásról inkább az önálló rehabilitációs osztályok a közösségi pszichiátriai ellátások felé mozduljanak. A levelet azzal zárták, hogy arra kérték a döntéshozókat, a stratégia kidolgozását már ősszel kezdjék meg. Minderre nem volt reakció.

Öngyilkosság megelőzés: ha aggódik valakiért, beszéljen vele!

Ha barátjánál, családtagjánál észreveszi az öngyilkossági szándék jeleit, akkor felmerülhet a kérdés Önben, hogy ilyenkor vajon jó ötlet-e bármit is mondani? Mi van, ha téved? Mi van, ha megharagszik Önre? Természetes, hogy tartunk vagy félünk az ilyen helyzetektől. De ha valaki öngyilkosságról beszél vagy bármilyen veszélyeztető, figyelmeztető jeleket küld a környezet felé, akkor azonnali segítségre van szüksége. Minél előbb, annál jobb.

Hogyan beszéljen az öngyilkosságról? Öngyilkosságról beszélni egy baráttal vagy családtaggal bárki számára nagyon megterhelő lehet. De ha bizonytalan abban, hogy valakinek öngyilkossági gondolatai vannak-e, a legjobb, ha egyszerűen rákérdez. Gyakran tartanak az emberek ezt megkérdezni, mert attól félnek, hogy ez fokozhatja az öngyilkosság veszélyét, ötletet adhat a másiknak, stb., de valójában ez nem így van. Odafordulás, törődés miatt senki sem lett még öngyilkos! Az öngyilkossági gondolatokkal küzdő személy számára az a lehetőség, hogy valakivel beszélhet nyomasztó érzéseiről megkönnyebbülést jelenthet számára, enyhülhet magányosság érzése, kiadhat magából sok rossz érzést, és ezzel megelőzhető az öngyilkosság.

Hogyan kezdje el a beszélgetést?

  • “Aggódok érted mostanában...”
  • “Az elmúlt időben észrevettem néhány változást rajtad és aggódom, vajon jól vagy-e?”
  • “Érdekelne, hogy vagy, mert mostanság nem vagy olyan, mint régebben.”

Mit kérdezzen?

  • “Mióta érzed így magadat?”
  • “Történt valami, ami miatt így érzed magad?”
  • “Hogyan tudnálak a legjobban támogatni ebben a helyzetben?”
  • “Gondoltál már arra, hogy segítséget kérj?”

Mit mondhat/mondjon, ami segít(het)?

  • “Nem vagy egyedül, itt vagyok melletted.”
  • “Lehet, hogy most nehéz elhinned, de az, ahogyan most érzel, meg fog változni.”
  • “Lehetséges, hogy nem értem meg, pontosan hogyan érzel, de törődöm veled és segíteni szeretnék neked.”
  • “Amikor feladnád, mondd azt magadnak, hogy még egy napig, óráig, percig tartani fogod magad -azt, amire úgy véled, képes vagy.”
FIGYELEM!
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: