2021. 10. 06., szerda, 10:35

Még mindig nincs vége - Tovább emelkedtek az ingatlanárak Kaposváron és környékén

A nagyobb városok belvárosi részeiben a hazai ingatlanpiacon egy kisebb légterű lakásra elegendő 30 millió forint, viszont ha már a városok külső régiójában kezdünk el nézelődni, akkor akár már egy 50-60 négyzetméteres ingatlanra is elegendő lehet ez az összeg. Vidék felé nézelődve, pedig egy kisebb településen már egy jóval nagyobb vagy akár több ingatlant is kifut ez a keretösszeget. Az Ingatlannet.hu legújabb statisztikai adatai alapján betekintést kapunk a kaposvári ingatlanhelyzetbe.

Vajon mi okozza a családi házak ilyen mértékű hirtelen drágulását?

Hazánk legtöbb városaiban, településeiben még a járvány ellenére is megállás nélkül növekednek a családi házak átlagos négyzetméter árai. Magyarországon a laskások helyett a családi házak iránt nőtt meg leginkább a kereslet a koronavírus megjelenése óta. Közülük is leginkább azok iránt, amelyek kertvárosban, vidéken helyezkedtek el. A home-office és a zöld környezet közelsége rendezte át a vásárlók igényeit. Ahogyan folyamatosan élénkült ezen lakóingatlan-típusok kereslete, az áruk is a magasba emelkedett ezzel párhuzamosan.

 

A munkarend visszaállásával, a tanév megkezdésével és a korlátozások jelentős részének megszűnésével ismét fontossá válik-e a munkahely, iskola közelsége és ennek eredményeképpen a nagyobb városok lakásai lesznek-e kedveltebbek, még nem lehet tudni. A szakértők azonban abban biztosak, hogy a vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kertes házak, a kereslet növekedésével párhuzamosan pedig az árak további emelkedésére számíthatunk, melyet a még hatályban levő otthonteremtési támogatás is alátámaszt.

 

Forrás: ingatlannet.hu

Vajon megéri kivárni az ingatlanpiacon? 

Az idő előrehaladtával folyamatosan változnak az eladásra kínált ingatlanok árai. A hazai ingatlanpiacon az esetek túlnyomó többségében egy külső behatás következtében emelkednek vagy csökkennek az átlagárak. De akár egy természetes folyamat is benyomást tehet az árakra. Így kifejezetten fontos egy ingatlan megvásárlásakor, hogy azt éppen mikor tesszük.

Kaposváron az eladásra kínált lakóingatlanok átlagárai emelkedtek az elmúlt 12 hónapos periódusban. Ebben a városban családi házat a tavalyi év harmadik negyedévében volt érdemes megvásárolni, amikor az átlagos négyzetméter árak alacsonyabban mozogtak. Ezekben a hónapokban az általunk kijelölt keretösszegből átlagosan egy 133-135 négyzetméteres családi házat lehetett megkaparintani.

A kaposvári téglalakások árai a pandémia időszaka alatt lassan felfelé tendáltatlak. Így a lakáspiac tekintetében az járt igazán jól, aki 2020 őszi időszakában fektette be a pénzét, ugyanis ekkor 30 millió forint egy 90-95 m² alapterületű lakásra volt elegendő. Viszont ha valaki az idei év augusztusi hónapjában vásárolt téglaépítésű lakást Kaposváron, akkor átlagosan mintegy 5-10 négyzetméterrel kevesebb járt neki. A panellakások átlagos kínálati árai is növekedtek a vizsgált időszak alatt. 2021 augusztusában 30 millió forint átlagosan egy 89-91 négyzetméteres lakásra volt elegendő.

 

Forrás: ingatlannet.hu

Szigetváron jó áron lehet ingatlant vásárolni

Magyarországon a cikkben meghatározott 30 millió forintos keretösszegért egy kisebb településen az esetek többségében jobb állapotú és nagyobb alapterületű ingatlanhoz juthatunk, egy nagyobb várossal szemben. A koronavírus időszakai alatt felértékelődtek a zöld övezetek, így a kereslet szempontjából sokkal nagyobb lett az érdeklődés a kertes családi házak iránt, amelyet az idén hatályba lépő otthonteremtési program is növel. 

Az elemzésben meghatározott 30 millió forint Balatonlellén és Keszthelyen egy 59-64 m²-es, Pécsen egy 98 m²-es házat ér, viszont már Baján és Nagykanizsán 115-120 m²-t. Viszonylag nagy családi házhoz lehet jutni a keretösszegért Szekszárdon (151 m²), valamint Szigetváron is (205 m²). 

A lakáspiacon is hasonlóan oszlik meg a kép. A „hazai tenger” közelében fekvő Balatonlelle városában egy 31 m² alapterületű téglaépítésű lakás megvásárlására elegendő a 30 millió forint. Ezzel szemben ebből a keretből Szigetváron és Nagykanizsán már 99-169 m²-es lakást lehetne kapni.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: