Vedd az irányt Pécsnek! Elkezdődött a 2021-es Zsolnay Fényfesztivál

2021. 09. 30., csütörtök, 13:00

Vedd az irányt Pécsnek! Elkezdődött a 2021-es Zsolnay Fényfesztivál

Tavaly a járvány miatt nem kerülhetett megrendezésre az ország egyetlen fényfesztiválja, mely 2016 óta minden évben pár napra igazi varázsvilággá változtatja Pécset. A tízezreket vonzó összművészeti fesztivál főattrakciói a New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először látható Limelight Talking Heads című szenzációs alkotás, és persze a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, melynek keretében a világ legjobb fényfestői a pécsi székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilm-alkotásaikkal.

23 helyszín, 23 varázslat

A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

 

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című szenzációs alkotása
Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.
 

 

Dzsámi 360o

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Fényvarázs az egész városban

Emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.

 

Idén is életre kel a Székesegyház

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori, és természetesen hazai alkotásokat is.

Nappali programok, koncertek, dj szettek

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak,

fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is

MŰSORFÜZET

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: