2021. 09. 21., Kedd, 12:03

Teljesen kiakadtak a lakók az éjszakánként hangoskodó fiatalokra, már a pihenő elbontását kérik

Az Arany János és a Honvéd utcában is megelégelték a lakók az éjszakai dáridózást és a másnap reggelre hátrahagyott szemétdombot, így inkább már azt szeretnék, ha elbontanák az újonnan épített pihenőparkokat.

Elkeseredett és dühös levelek érkeztek szerkesztőségünkbe, melyek meglepő részletességgel írják le az elmúlt időszakban a Honvéd utcában és az Arany János utcában éjszakánként zajló történteket. A levelek szerint fiatalok különböző csoportjai nézték ki maguknak a házak között meghúzódó pihenőket, hogy éjszakánként ott lézengjenek, zavarva így a pihenni vágyó családokat. 

Elegünk van az Arany János utcai pihenőparkot elborító szemétből, az éjszakai randalírozásokból, amit szegény hajléktalanokra fognak, mikor fiatalokból álló társaság múlatja át az éjszakákat a társasházak között, csak azért, mert megteremtették hozzá a feltételeket! Az itt élőket meg sem kérdezték, akarnak-e ide pihenőparkot, de mindenhol azt hangoztatják, hogy a lakók szerették volna! - áll az egyik levélben.

A továbbiakban olvasónk kifejti, hogy korábban a területen egy csendes kis zöldterület volt, játszótér régi hintával, mérleghintával, homokozóval, majd mindezt elbontva a területet lebetonozták és pihenőhelyeket alakítottak ki. Elmondása szerint a ház előtt régen egyetlen pad volt, amit áthelyeztettek a lakók a ház végébe, mert az is zavaró volt, ha késő este vagy éjjel odaült valaki és beszélgetett, főleg nyáron nyitott ablaknál. Jópár éve pedig a lakók tudta nélkül ideépítettek egy csomó ülőhelyet, ahol azóta csak a randalírozás megy, így a lakók folyamatosan hívogatják a rendőrséget éjszaka miattuk.

A közös képviselő írt levelet az illetékeseknek, amiben panasszal él, kérte a pihenő park lebontását is a hangoskodó fiatalok miatt. Válaszként csak annyit kapott, hogy ezt a hajléktalanok csinálják, ami nem igaz. Ígéretet kapott térfigyelő kamera felszerelésére, amit ugyan meg is tettek, de nem tudom éjszaka ez mit lát, mert a park tök sötét, nincs kivilágítva. Ígéretet kapott továbbá fokozott rendőri ellenőrzésre, ami azóta sem történt meg - folytatta.

Elmondása - és a képek tanúsága szerint - a pihenőpark rendezetlen, mocskos, a padok fel vannak szaggatva, sok minden meg van rongálva. Olyan fiatalok járnak oda bandázni, akik még csak a környéken sem laknak, bömböltetik a Bluetooth hangszórókat, ordítják a számokat, ha pedig a lakók kiszólnak nekik éjjel, trágár szavak kíséretében küldik melegebb éghajlatra őket, míg a rendőröket ki nem hívják. Bár ez se mindig sikeres, mikor kiérkeznek a rendőrök, már el is futnak előlük, majd szépen lassan visszaszivárognak a helyszínre.

Szóval a parkot az itt élők nem használják, nem is akarták soha, bár az illetékesek azt állítják, hogy mi kértük, ami nem igaz. Soha nem volt fórum összehívva, nem értesítették a lakókat a tervekről, csak kész tények elé állítottak mindenkit, és tönkre tették a lakók nyugalmát. Néha lenyírják a füvet, nagyon ritkán összeszedik a szemetet, de rendezetlen és felesleges az egész.

Hasonló problémáról írtak nekünk a Honvéd utcából, a Lottózónál felújított játszótérnél élők is:

Az egykori játszóteret néhány éve korszerűsítették, elvileg eleget téve az EU szabványoknak, feltételeknek. Ehhez képest a felújított játszóteret balesetveszélyes betonfal veszi körbe, a fákat kivágták, melyek megmaradtak már tönkre is mentek, hiszen körbebetonozták őket. A játszóteret olyan gumilappal terítették le, mely mellett nyáron nem lehet ablakot nyitni mert iszonyú bűzt áraszt magából. Többször kértük már, hogy szedjék fel, bontsák le és füvesítsék inkább vissza, de ez a mai napig nem történt meg. Arról már nem is beszélve, hogy házak közé építettek kosár és focipályát ami iszonyú visszhangos. A lakók panaszai miatt 6 hét után leszerelték a palánkokat, majd 3 év után az ezredik kérésre a focikapukat is, bár gyakorlatilag maradt minden a régiben. Ugyanúgy fociznak, a lakók leszólnak, megy a veszekedés törik az üveg.

Ám nem csak a játszótérrel, de még a gyerekekkel is problémáik vannak az ott élőknek:

További probléma, hogy a lakótelepen található általános iskola (Honvéd Utcai Tagiskola) rendszerint egyszerre két-három osztállyal zsibong a játszótéren. Itt jegyezném meg, hogy az iskola hatalmas udvarral rendelkezik, fajátékok és tornapálya is található az udvaron. Többször szóltunk már a pedagógusoknak is, hogy amennyire lehet, próbálják fegyelmezni a gyerekeket. Mindhiába, a kísérő tanárok csevegnek, a gyerekek ordítoznak, mert, hogy idézzem őket “ez egy játszótér”. Az itt lakók viszont szeretnék megértetni velük a következőket: ez elsősorban egy lakótelep, ahol emberek élnek és nyugalomra vágynak. Nem lehet babákat altatni, nem tudnak pihenni az idősek, a műszakba járó emberek fáradtan, kialvatlanul járnak dolgozni. Tudjuk, hogy a játszótér azért van, hogy játszanak a gyerekek, de úgy gondoljuk, a játszótéri játék az játék legyen és ne elmeháborodott üvöltözés!

Két különböző, mégis hasonló probléma van tehát az említett lakótelepeken, melyekre más és másképp lehet reagálni. Bár az éjszaka randalírozó fiatalok valóban zavaróak tudnak lenni a lakótelepek közt elhelyezett pihenőkben, nem biztos, hogy azok elbontása lenne rá a megoldás, míg a napközben a játszótereket rendeltetésszerűen használó gyermekek zsivaja kit zavarhat, nem is értjük…

Vélemények?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: