2021. 09. 17., péntek, 10:34

Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló társaság szeptembertől kezdve koordinálja a programot, együttműködve Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

MAN elektromos tesztbusz volt, most mégis Ikarus lesz Kaposvár első villanybusza

MAN elektromos tesztbusz volt, most mégis Ikarus lesz Kaposvár első villanybusza

Ráadásul mindjárt két darab alacsonypadlós Ikarus elektromos autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra érkezik Kaposvárra - írja a Magyarbusz.

Az államtitkár a közlemény szerint kifejtette, hogy az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítást, és 70 ezer tonna szén-dioxiddal kisebb terhelést jelentenének a dízelbuszokhoz képest. A beszerzések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen.

 

Belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul. Nyilvános rendezvények sorozatával hívják föl a figyelmet az elektromos járművek előnyeire. 

A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek. Az elektromos buszok beszerzése a klímacélok fontos eszköze.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: